Ploegdag in het Groninger Museum

Ploegdag © Groninger Museum

Aanstaande zondag 26 juni zal niet alleen de achtste Ploegdag in het Groninger Museum plaatsvinden, maar de tentoonstelling “De Ploeg en het naoorlogse modernisme”zal ook op die dag worden geopend. Tijdens de Ploegdag worden er verschillende activiteiten zoals instaprondleidingen, een lezing en live muziek georganiseerd. Bovendien kunnen bezoekers hun Ploegkunstwerk meenemen ter taxatie en hebben daardoor gratis toegang tot het museum.

De tentoonstelling “De Ploeg en het naoorlogse modernisme”, dat om 13.00 uur officieel geopend zal worden, sluit aan bij de lancering van een grootschalig project rondom het digitaal toegankelijk maken van archivalia en documentatie betreffende collectie De Ploeg. De kunstwerken afkomstig van de Kunstkring De Ploeg vormen (dankzij het verzamelbeleid van oud- directeur Jos de Gruyter) één van de hoogtepunten uit de collectie van het Groninger Museum.

Jan Wiegers, Boomrijk heuvellandschap, 1927

De Ploeg werd in 1918 opgericht door een aantal Groninger kunstenaars waaronder Jan Wiegers, Johan Dijkstra en Jan Altink. Vooral de kunst van De Ploeg uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw is van nationale betekenis, doordat hier voor het eerst in Nederland van de invloed van het Duitse expressionisme (met name van E.L. Kirchner) een vernieuwende impuls uitging.

Tijdens de Ploegdag kun je de lezing “Helene Kröller- Müller en de ontvangst van moderne kunst in Nederland” bijwonen, uitleg krijgen over de digitale toegankelijkheid van het Ploeg- en Werkmanarchief en tevens zal het Ploegjaarboek worden gepresenteerd.

De tentoonstelling “De Ploeg en het naoorlogse modernisme” is van 26 juni tot en met 6 november te bezoeken.

Lees ook:Groninger Museum toont eigen hoogtepunten
Lees ook:Jan van der Ploeg geeft MOTI utopisch universum
Lees ook:Erwin Olaf fotografeert dansers Het Nationale Ballet voor Groninger Museum
Lees ook:Groninger Museum verwerft belangrijk werk met steun Vereniging Rembrandt
Lees ook:Groninger Museum onthult nieuwe vaas Jaime Hayon

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>