Ai Weiwei bij Museum de Pont

Ai Weiwei, Dropping a Han Dynasty Urn (1995). Foto: Ai Weiwei

Na alle media-aandacht rondom de arrestatie van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei afgelopen jaar zijn veel mensen (waaronder ikzelf) erg nieuwsgierig geworden naar zijn werk. Vanaf aanstaande zaterdag 3 maart kan iedereen nu ook in Nederland weer werken van Ai Weiwei in het echt bewonderen in Museum de Pont te Tilburg.

De Pont omschrijft Ai Weiwei als volgt: “Beeldend kunstenaar, architect en vormgever, curator, fervent gebruiker van sociale media en luis in de pels; Ai Weiwei’s opvatting van het kunstenaarschap is zeer breed. De sociale component van zijn werk roept herinneringen op aan het ‘erweiterter Kunstbegriff’ van Joseph Beuys. Ai Weiwei ziet kunst als middel om veranderingen te forceren, als kans om nieuwe vragen te stellen en ruimte te scheppen voor nieuwe mogelijkheden.”

 

Ai Weiwei, Sunflower Seeds in de Turbine Hall van het Tate Modern, 2010

Een voorbeeld van de paradoxen die Ai Weiwei in zijn kunst aan het licht brengt, is terug te vinden in zijn werk Sunflower Seeds. Dit is het werk waarmee hij, toen het in de grote turbinehal van Tate Modern in 2010 voor het eerst te zien was, beroemd werd bij het grote publiek. De zonnepitten hebben meerdere betekenissen voor het Chinese volk. Ze dienen niet alleen als voedsel, maar hadden tijdens de culturele revolutie ook een symbolische lading. Nadat Mao Zedong zich de zon als persoonlijk symbool had toegeëigend, werd het Chinese volk vergeleken met zonnebloemen, die vol bewondering opkeken naar de grote leider. De duizenden zaden, die op de tentoonstelling versmelten tot een grijs tapijt, zijn echter van porselein. In De Pont zullen ook twee kleinere varianten van Sunflower Seeds te zien zijn.

Tijdens de tentoonstelling ‘Ai Weiwei’ zullen van 3 maart tot en met 24 juni werken van Weiwei uit de jaren 2003-2011 getoond worden. Naast een aantal grote sculpturen en de twee kleinere varianten van Sunflower Seeds zal bijna zijn volledige videowerk in De Pont te zien zijn. De nieuwe documentaire Ai Weiwei: Never Sorry zal tijdens het Haagse Movies that Matter Festival (22 tot 28 maart) één van de hoogtepunten zijn.

Lees ook:Release Ai Weiwei. Help mee!
Lees ook:China heeft kunstenaar Ai Weiwei boete opgelegd
Lees ook:Ai Weiwei: twee maanden later
Lees ook:20 jaar Museum De Pont
Lees ook:1001 Stoelen voor Ai Weiwei

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Ai Weiwei bij Museum de Pont

  1. Pingback: 20 jaar Museum De Pont | Kunst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>