Grootste fototentoonstelling over Atget in Nederland

 

Eugène Atget, Enfants - Jardin Luxembourg, 1898

Afgelopen weekend werd de grootste reizende tentoonstelling met meer dan 200 foto’s van de Franse fotograaf Eugène Atget (1857 – 1927) in het Nederlands Fotomuseum geopend. Atget neemt een bijzondere plaats in de wereld van de fotografie in daar hij ook wel als voorloper van de documentaire fotografie wordt gezien. Rond 1900 legde Atget met zijn camera namelijk het straatleven en de architectuur in de stad Parijs vast.

 

Eugène Atget, Coin rue de Seine, 1924

Het beeld van het oude Parijs dat uit de foto’s van Atget naar voren komt is uniek, zowel in detaillering als in sfeer, die romantisch en surreëel tegelijk is. De foto’s vormden later ook een bron van inspiratie voor vele grote fotografen en beeldend kunstenaars als Walker Evans en Man Ray.

Je kunt je voorstellen dat de originele afdrukken van Atget uiterst fragiel zijn en zelden mogen reizen, daarom moet je zeker een kijkje nemen bij deze bijzondere expositie (die nog tot en met 8 januari 2012 in het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam is) en de sfeer van het oude Parijs opsnuiven.

Lees ook:Back to Black bij Sotheby’s
Lees ook:Lightpainten met Lomography tijdens Museumnacht010
Lees ook:Genomineerden Steenbergen Stipendium 2011 bekend
Lees ook:Masterpieces from the Howard Greenberg Collection
Lees ook:175 jaar fotografie in de veiling

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>