Van Floris tot Rubens: Meestertekeningen uit de Renaissance

Beeld: Pieter Coecke van Aelst, Hoofd van een man (kartonfragment), private collection

Beeld: Pieter Coecke van Aelst, Hoofd van een man (kartonfragment), private collection

De komende tentoonstelling Van Floris tot Rubens in het Bonnefantenmuseum omvat negentig tekeningen van voornamelijk Vlaamse, maar ook enkele Hollandse meesters uit de 16e en het begin van de 17e eeuw. Deze bladen zijn afkomstig uit een Belgische privéverzameling en behoren tot een van de meest boeiende en vruchtbare episodes uit de geschiedenis van de tekenkunst. Van Floris tot Rubens biedt een grote verscheidenheid aan kunstenaars, onderwerpen en technieken. Veel van de tekeningen zijn nooit eerder te zien geweest voor het publiek.

Door deze privéverzameling tentoon te stellen krijgt het publiek de kans om zelden getoonde – of zelfs totaal onbekende –kunstwerken te zien. Van Floris tot Rubens biedt een fascinerend overzicht van bijna twee eeuwen tekenkunst in de Nederlanden van de Vlaamse Primitieven tot de Renaissance, de barok en het classicisme. De tentoonstelling bevat ontwerpschetsen voor prenten, schilderijen, glasramen en wandtapijten van vooraanstaande meesters zoals Frans Floris en Peter Paul Rubens. Naast deze grote meesters kan het publiek kennismaken met pas recent bestudeerde tekenaars zoals Hans Collaert, Gerard van Groeningen, de enigmatische Meester van Liechtenstein en van onbekend gebleven medewerkers uit de kring rond topmeesters van de Vlaamse kunst zoals Pieter Coecke van Aelst, Bernard van Orley of Michiel Coxcie.

Het Bonnefantenmuseum zet met Van Floris tot Rubens een nieuwe stap in een koers, die zich in het nationale museumlandschap onderscheidt door de eigen(wijze) accenten en prioriteiten in de programmering, en door de oriëntatie op de “verborgen canon” van interessante maar onderbelichte kunstpraktijken in de ooghoeken van de mainstream kunstwereld.

De expositie is te zien vanaf 22 juli tot en met 30 oktober.

BRON: Persbericht Bonnefantenmuseum

 

Lees ook:Vlaamse meesters in de Hermitage
Lees ook:Belgische privéverzamelaar deelt werken met Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Lees ook:Vlaamse Meesters in de Hermitage 2.0
Lees ook:TEFAF en Bonnefantenmuseum komende week ideale combi
Lees ook:Rubens, Van Dyck en Jordaens reizen vanuit Vlaanderen naar Twente

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>