Kunsthal(KAdE) in Amersfoort: Nog even genieten

Lady Godiva

Op 8 mei aanstaande zullen maar liefst vier tentoonstellingen in de Kunsthal te Amersfoort (KAdE) aflopen. Je kunt dus dit weekend nog genieten van de reële/ surreële werken van de Duitse Tilo Baumgärtel, “Dazzle the Evil Eye” van Merina Beekman, Beelden van Banken en het intrigerende en spannende “Peeping Tom”.

Het werk van Tilo Baumgärtel drukt een bijzondere sfeer uit door de combinatie van een sprookjesachtig karakter en een zekere dreiging. Daarbij lijken de voorstellingen reëel, maar als je goed kijkt kom je erachter dat dit niet het geval is. Zijn kunstwerken passen binnen de stroming van de Leipziger Schule, een voorbeeld daarvan is de romantische ondertoon in de voorstellingen.

Tilo Baumgärtel, Zonder titel, 30 x 40cm, olie op linnen. Courtesy of galerie Kleindienst, Leipzig

De tentoonstelling “Dazzle the Evil Eye”is een eerbetoon aan Merina Beekman die in 2009 is overleden. Ze liet een eigenzinnig oeuvre achter waarin volgens het KAdE ‘vreemde’ culturen en (pre-) islamitische thema’s centraal staan. Haar reizen naar landen als Turkije, Marokko, Syrië en Iran inspireerden haar om veelal figuratieve tekeningen met Oost- Indische inkt op geschept papier te maken. Beekmans werk wordt samen met werk van verwante kunstenaars zoals Christiaans Bastiaans, Marlene Dumas en Elly Strik getoond.

Merina Beekman, tentoonstelling: Dazzle the Evil Eye

Voor het project ‘Beelden van Banken’ hebben tien kunstenaars en vormgevers in opdracht van gemeente Amersfoort ontwerpen gemaakt voor hedendaagse stadsbanken die in het KAdE gepresenteerd worden.

In de groepstentoonstelling “Peeping Tom”worden ongeveer 80 kunstwerken van hedendaagse Britse kunstenaars getoond, die zich door dit thema lieten inspireren. De ‘hedendaagse gluurder’ komt geheel aan zijn trekken met verschillende interpretaties van de legende over Lady Godiva.

Lees ook:Nieuwe kunsthal in Amersfoort
Lees ook:Henk Visch door het dak in Kunsthal KAdE
Lees ook:Anything but homeless; de NOG Collectie
Lees ook:Tom Claassen in Amersfoort
Lees ook:Beelden Carolein Smit in Rotterdamse Kunsthal

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>