Anything but homeless; de NOG Collectie

Claire Harvey, Zonder titel, 2011, olieverf op plastic sheet met buddy, hoogte 13 cm CREDITS: Stedelijk Museum Schiedam

Claire Harvey, Zonder titel, 2011, olieverf op plastic sheet met buddy, hoogte 13 cm CREDITS: Stedelijk Museum Schiedam

Het Stedelijk Museum Schiedam presenteert van 25 april tot en met 21 juni 2015 de tentoonstelling Anything but homeless. Tekeningen uit de NOG Collectie. De NOG Collectie bestaat uit ruim vijfhonderd kunstwerken van meer dan honderd kunstenaars.

Het accent binnen de collectie ligt op tekeningen en andere technieken op papier. Ook schilderijen en beelden maken deel uit van de collectie. Voor de eerste tentoonstelling uit de NOG Collectie in het Stedelijk Museum Schiedam is gekozen voor een selectie uit de grote hoeveelheid tekeningen. Vaak zijn deze sensitief, subtiel en poëtisch. Ook worden tekeningen getoond die de grenzen van de discipline verkennen, typerend voor de actuele tekenkunst. Hierbij wordt soms het formaat overweldigend of krijgt een tekening een derde dimensie.

Een dakloze collectie die een reizend bestaan leidde, dat was de gedachte over de NOG Collectie bij de oprichting in 1994 door NOG Verzekeringen, het latere SNS REAAL. De bedrijfscollectie zonder vaste basis was te zien bij verschillende openbare instellingen. Sinds 2013 heeft de collectie een thuishaven gevonden bij het Stedelijk Museum Schiedam. De eigenaar Stichting Beheer SNS REAAL koos het Stedelijk Museum Schiedam om haar verzameling onder te brengen vanwege de overeenkomsten tussen beide collecties. Door deze verbinding wordt de NOG Collectie meer dan voorheen voor een breed publiek toegankelijk en wordt andersom de collectie van het Stedelijk Museum Schiedam aanzienlijk versterkt.

Het Stedelijk Museum Schiedam koopt nog steeds werk aan voor de NOG Collectie en de collectie is daarmee nog steeds groeiende. Bezoekers kunnen daarbij helpen door op hun favoriete kunstwerk te stemmen. Het werk van drie kunstenaars wordt geïntroduceerd: Karin van Dam, Lenneke van der Goot en Charlotte Schleiffert. Van elk van deze kunstenaars wordt een werk aangekocht. Bezoekers van het museum kunnen hierover meebeslissen door gebruik te maken van het daarvoor bestemde formulier.

Van de volgende kunstenaars worden in ieder geval werken getoond in de tentoonstelling:

Marijn Akkermans, Marjolijn van den Assem, David Bade, Merina Beekman, Simon Benson, Dineke Blom, Nik Christensen, Otto Egberts, Helen Frik, Claire Harvey, Frank van Hemert, Caren van Herwaarden, Tjibbe Hooghiemstra, Shelagh Keeley, Arno Kramer, Sandra Kruisbrink, Mariëtte Linders, Erik Mattijssen, Ronald Noorman, Peter Otto, Jürgen Partenheimer, Maria Smits, Elly Strik, Aline Thomassen, Pascale Ticheler, Emo Verkerk, Nobuko Watanabe, Hans de Wit.

De expositie is te zien tot en met 21 juni 2015.

BRON: Persbericht Stedelijk Museum Schiedam

Lees ook:50 jaar tekenkunst in Nederland
Lees ook:Stedelijk Museum Schiedam en het ABC van de Collectie
Lees ook:Alles van herman de vries. all!
Lees ook:De werkelijkheid van Jan Schoonhoven
Lees ook:De Collectie Wilploo brengt Kunst uit Huis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>