Museum Plantin-Moretus maakt zich op voor renovatie

CREDITS LOGO: Museum Plantin-Moretus

CREDITS LOGO: Museum Plantin-Moretus

Museum Plantin-Moretus in Antwerpen maakt zich dit jaar op voor een ingrijpende renovatie van het museum. Precies 140 jaar nadat het museum in handen van de stad Antwerpen kwam, krijgt het niet alleen een nieuwe opstelling, maar ook een nieuwe leeszaal en een nieuw depot. Een en ander heeft wel gevolgen voor de toegankelijkheid van het museum. 

Vanaf 4 april kunnen bezoekers alleen de gelijkvloerse verdieping nog bezoeken. Het gaat dan om de drukkerij, de salons met de schilderijen van Rubens, de oude boekenwinkel en de binnentuin. Vanaf 30 mei sluit het museum volledig. Tot en met 29 september is het museum dus gesloten, waarna vanaf 30 september het museum weer geopend is voor publiek. Vanaf die datum kunnen bezoekers de visionaire uitgever Christoffel Plantin ontmoeten en bovendien zijn boeken ontdekken die ooit de wereld veroverden. Er worden dan filmische interventies geïntroduceerd, boeken die je kunt doorbladeren maar er komt ook een ruimte waar mensen zelf aan de slag kunnen. De familie Plantin-Moretus zal in het vernieuwde museum nog meer tot leven komen. De begane grond zal dan vooral gericht zijn op Christoffel Plantin en de verdieping op de uitgeverij van Plantin.

Voordat het museum echter gesloten wordt is er nog een expositie te zien. Deze expositie is gericht op het werk van Plantin als uitgever van geneeskundige werken. Christoffel Plantin gaf namelijk de Vivae imagines partium corporis humani van de Spaanse arts Juan Valverde uit. Dit werk verscheen voor het eerst bij Plantin in 1566. Het is rijk geïllustreerd met gravures. Deze gravures zijn gebaseerd op de houtsneden uit het anatomisch werk van Andreas Vesalius. Deze tentoonstelling moet gezien worden als een eerste stap naar een permanente tentoonstelling in Museum Plantin-Moretus in de loop van dit jaar, dus na de heropening.

BRON: Museum Plantin-Moretus

Lees ook:De kunstzinnige ontleding van het menselijk lichaam
Lees ook:Reis naar het Morgenland in Antwerpen
Lees ook:Antwerpen maakt zich op voor jubileum-Museumnacht
Lees ook:Fijne Kerstdagen!
Lees ook:Kunst uit/volgens het boekje…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>