Lyske Gais en Lia Duinker winnen Rijksstudio Award 2015

De winnaars van de Rijksstudio Award 2015 FOTO: Erik Smits

De winnaars van de Rijksstudio Award 2015 FOTO: Erik Smits

De Rijksstudio Award 2015 van het Rijksmuseum is gewonnen door Lyske Gais en Lia Duinker. De internationale jury koos uit 574 nationale en 318 internationale inzendingen unaniem voor een boekarmband geïnspireerd op Rembrandts tekeningen. Het duo ontvangt naast een bokaal en een presentatie van hun ontwerp in de Teekenschool van het Rijksmuseum in Amsterdam, ook een prijs van €10.000.

Gefascineerd door de manier waarop Rembrandt handen tekende ontwierp het duo een boekarmband met handen met de naam Rembrandts handen en een leeuwenpoot. De pagina’s vormen een streng en passen om de pols. De boekarmband is gebonden met een variant op de gekruiste brocheersteek. De pagina’s met goud op snee hebben een afmeting die gebaseerd is op de gulden snede. In de index is van ieder handje de titel en het objectnummer terug te vinden.

Het winnende ontwerp en het werk van de overige negen finalisten wordt vanaf 24 april tot en met 20 september 2015 tentoongesteld in de foyer van de Teekenschool van het Rijksmuseum.

De jury bestond uit Tony Chambers (Editor-in-Chief Wallpaper), Mark van Iterson (Global Head Design & Concept Heineken), Renny Ramakers (Creative Director Droog Design), Taco Dibbits (Director of Collections Rijksmuseum), Thomas Marzano (Global Head Brand Communication Design Philips), Thomas Widdershoven (Creative Director Design Academy Eindhoven) en Irma Boom (Designer at Irma Boom Office) kozen ook een tweede winnaar, de Rijks Conserven van Alexandra Schijf en Birgitta van Langeveld. De Rijks Conserven gaan uit van het Hollandse stilleven de 17de eeuw en willen net als het Rijksmuseum conserveren. Rijks Conserven verbinden geschiedenis, kunst en mensen op simpele, maar innovatieve wijze: door bijzondere smaken uit het verleden te vertalen naar het nu.

BRON: Persbericht Rijksmuseum

Lees ook:Finalisten Rijksstudio Award zijn bekend
Lees ook:Rijksmuseum start inschrijvingen Rijksstudio 2015
Lees ook:Rijksmuseum lanceert internationale Rijksstudio Award 2017
Lees ook:Irma Boom krijgt Johannes Vermeer Prijs 2014
Lees ook:Gratis lezing in het Rijksmuseum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>