Sacha Miyachi wint Theodora Niemeijer Prijs 2014

Winner Sachi Miyachi & Jury, Theodora Niemeijer prijs 2014, 030714, photo PeterCox

Winner Sachi Miyachi & Jury, Theodora Niemeijer prijs 2014, 030714, photo PeterCox

De Theodora Niemeijer prijs 2014 is gewonnen door Sachi Miyachi, de in 1978 in Tokyo geboren, maar in Amsterdam woonachtige en werkzame kunstenares. Dit is donderdagavond 3 juli bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het auditorium van het Van Abbemuseum.

Door het winnen van de prijs mag Sachi Miyachi vanaf 27 september 2014 Het Oog een half jaar gebruiken als podium voor haar project. Daarnaast ontvangt ze een cheque ter waarde van €10.000. De jury vond haar project The Fall – Transition into the better het meest ambitieuze plan uit de drie genomineerde inzendingen. In het project probeert de kunstenaar het perspectief van het museumpubliek zowel letterlijk als figuurlijk te veranderen. De schoonheid van de constructie van het gebouw, de directe link met de elementen van de seizoenen en het combineren van verschillende tradities en rituelen van over de hele wereld, maakte haar plan het meest compleet en passend in de open ruimte van Het Oog.

In The Fall – Transition into the better wil Sachi Miyachi laten zien hoe de menselijke creativiteit ingezet wordt om in tijden van crisis nieuwe energie te vinden. In Het Oog wil ze een microkosmos creëren waar regelmatig performances worden gehouden geïnspireerd op festivals overal op de wereld die gaan over het zuiveren  van het leven en het verdrijven van negatieve geesten zoals Holi, het Hindu lentefestival van kleuren. Sachi Miyachi (1978) is geboren in Tokyo waar ze Art, Anthropology & Philosophy studeerde aan de Wako University. Sinds 2004 woont en werkt ze in Amsterdam waar ze een bachelor aan de Gerrit Rietveld Academie volgde en in 2009 haar master aan het Sandberg Instituut afrondde. Haar werk bestaat voornamelijk uit driedimensionale installaties en performances over de conflicterende relatie tussen omgeving, technologie en de mens.

De tweede plaats is voor Nicoline Timmer, de derde plaats voor Katinka van Gorkum; zij ontvangen een cheque van respectievelijk €2.500 en €1.500. De jury moest tijdens deze tweede editie van de prijs een keuze maken uit 107 ingestuurde projectvoorstellen. De Theodora Niemeijer prijs is een stimuleringsprijs voor beginnende, vrouwelijke beeldend kunstenaars wonend en werkend in de Benelux. De prijs wordt eenmaal per twee jaar uitgereikt aan een kunstenaar die het beste projectvoorstel maakt voor Het Oog, een ovale patio in het Van Abbemuseum. De Theodora Niemeijer prijs is de enige Nederlandse beeldende kunstprijs speciaal voor vrouwelijke kunstenaars. Stichting Niemeijer Fonds en het Van Abbemuseum hebben deze in 2012 ingesteld omdat vrouwen nog steeds sterk ondervertegenwoordigd zijn in tentoonstellingen en museale collecties.

Lees ook:P.C. Hooft-prijs voor Charlotte Mutsaers
Lees ook:Navid Nuur wint kunstprijs Volkskrant
Lees ook:1 Dollar wordt op veiling 10.000 euro
Lees ook:Verbouwing Rijksmuseum valt in de prijzen
Lees ook:Lenneke van der Goot wint EposPress Tekeningen Prijs 2014

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>