Ai Weiwei krijgt Amnesty’s Ambassador of Conscience Award

Ai Weiwei krijgt een belangrijke award van Amnesty International CREDITS LOGO: Amnesty International

Ai Weiwei krijgt een belangrijke award van Amnesty International CREDITS LOGO: Amnesty International

De Amerikaanse folkzangeres Joan Baez en de Chinese kunstenaar Ai Weiwei krijgen dit jaar de Amnesty’s Ambassador of Conscience Award toebedeeld. De Ambassador of Conscience Award is Amnesty’s belangrijkste internationale award. Hij wordt elk jaar uitgereikt aan diegenen die tijdens hun leven en werk uitzonderlijk leiderschap hebben getoond in de strijd voor de rechten van de mens.

Voor zowel Baez als Ai Weiwei geldt dat zij belangrijke activisiten zijn in hun eigen land. Volgens Salil Shetty, secretaris-generaal van Amnesty International, brengt de Ambassador of Conscience Award hulde aan die unieke individuen die dankzij hun talenten vele, vele anderen inspireren om onrecht persoonlijk te nemen. “Dat is de reden waarom Joan Baez en Ai Weiwei zeer waardig ontvangers van de award zijn. Ze zijn een bron van inspiratie voor vele duizenden mensenrechtenactivisten van Azië tot Amerika en ver daarbuiten”.

Ai Weiwei is een wereldberoemd kunstenaar en ook een criticus op het vlak van de Chinese politiek. Zijn werk kan vaak gezien worden als het opzoeken van de grenzen binnen de rechten van de mens in China. Het werk van Ai Weiwei wordt vaak door de Chinese overheid als niet-wenselijk beschouwd. In 2010 werd de kunstenaar bijvoorbeeld kortstondig gevangen gezet en mishandeld door veiligheidsdiensten. Dit gebeurde kort voor Ai Weiwei moest getuigen in een rechtszaak tegen Tan Zuoren, een milieu-activist die samen met Ai Weiwei de namen van duizenden kinderen had gedocumenteerd. Deze kinderen kwamen om tijdens de aardbeving in Sichuan in mei 2008.

Ook in 2011 werd Ai Weiwei nog eens voor 81 dagen vastgezet nadat hij continue lastig was gevallen en gehinderd door de autoriteiten. Een bedrijf dat werd opgericht door Weiwei werd ook veroordeeld voor belastingontduiking door de Chinese overheid. Op dit moment staat de kunstenaar nog steeds onder toezicht en mag hij het land niet verlaten. Het feit dat hij een politieke gevangene is van zijn eigen land weerhoudt Ai  Weiwei er niet van nieuwe werken te maken. Zijn recente werk is onder meer te zien bij een expositie op Alcatraz, Californië, waarbij de nadruk wordt gelegd op politieke gevangenen in de moderne tijd. Volgens Salil Shetty herinnert Ai Weiwei ons er aan via zijn werk dat ieder individu het recht heeft om zich te uiten en dit recht moet ook beschermd worden. Deze bescherming is niet alleen nodig voor de maatschappij, maar ook voor de kunst en de mensheid. Ai Weiwei gaf aan zich zeer vereerd te voelen voor het verkrijgen van de Award en gaf aan niet te zullen falen in de bemoediging en verwachting van hem als persoon.

De award zal worden uitgereikt tijdens een ceremonie in Berlijn op 21 mei 2015.

BRON: persbericht Amnesty International

Lees ook:Ai Weiwei wordt gastdocent in Berlijn
Lees ook:Ai Weiwei: twee maanden later
Lees ook:China heeft kunstenaar Ai Weiwei boete opgelegd
Lees ook:Ai Weiwei bij Museum de Pont
Lees ook:Kunstenaar Ai Weiwei gearresteerd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>