Start cultureel programma Antwerpen ’14-’18 in het Middelheimmuseum

De tentoonstelling Getekend. De Kunstenaar in het Middelheimmuseum FOTO: Middelheimmuseum

De tentoonstelling Getekend. De Kunstenaar in het Middelheimmuseum FOTO: Middelheimmuseum

In 2014 herdenkt het Belgische Vredescentrum samen met meer dan 50 partners de Eerste Wereldoorlog met het project Antwerpen ’14-‘18. Verschillende musea in Antwerpen organiseren als partners van het herdenkingsproject Antwerpen ’14-’18 een hele reeks tentoonstellingen rond de menselijke verhalen van kunst, migratie en vluchten in de Eerste Wereldoorlog.  Aanstaande zaterdag, 3 mei, start de eerste tijdelijke tentoonstelling: Getekend. De kunstenaar. in het Middelheimmuseum. 

In het Middelheimmuseum worden de sporen van de Eerste Wereldoorlog gevonden in de collectie. Voor kunstenaars aan beide kanten van het front hakt de Eerste Wereldoorlog als een botte bijl door hun levens en soms nog prille carrières. Sommigen worden blijvend getekend door de oorlogstragiek en zullen er hun hele oeuvre aan wijden. Anderen worstelen zich vrij van de agressie en lijden. Het Middelheimmuseum brengt deze kunstenaars en hun werk terug onder de aandacht met een tentoonstelling en een uitgestippeld wandelparcours door het park.

Centraal in de tentoonstelling in het gerestaureerde Braempaviljoen staat het werk van Käthe Kollwitz. Het tragische levensverhaal van deze kunstenaar is diep vervlochten met haar oeuvre, waarin lijden en kracht voortdurend met elkaar in spanning zijn. Aan de hand van zeven belangrijke thema’s in haar werk, wordt haar oeuvre verbonden met dat van andere kunstenaars in de Middelheimcollectie. Deze tentoonstelling is te zien van 3 mei tot en met 14 september.

Er is niet alleen een tentoonstelling in het Middelheimmuseum rond het thema, maar er zijn ook diverse andere activiteiten in het kader van het herdenkingsproject. Zo is er een wandeling met gids rond ‘conflict en geweld als artistieke inspiratie / vernauwing’ . De gids neemt je mee langs werken van kunstenaars die getekend en geïnspireerd zijn door conflicten. De wandeling is te boeken bij Antwerpen Toerisme en Congres. Naar aanleiding van de 100ste verjaardag van het begin van WO I en de tentoonstelling Getekend. de kunstenaar ontwikkelde het museum bovendien een familiespel. Beelden in het park worden verbonden aan verhalen en getuigenissen van 100 jaar geleden. Opdrachten dompelen gezinnen met tieners tussen 10 en 18 jaar onder in een wereld van conflict en vrede. Je kunt kiezen uitvier thema’s: verovering, overleven, vluchten en verstoppen, sporen en code.

Lees ook:Reis naar het Morgenland in Antwerpen
Lees ook:Middelheimmuseum herintroduceert de Palaverboom
Lees ook:Sculptures & Drawings by Berlinde de Bruyckere
Lees ook:Wandelende sculpturen van Erwin Wurm
Lees ook:Armando viert 85e verjaardag in stijl in MOA

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>