Ad Nuis in het Nederlands Fotomuseum

Het Nederlands Fotomuseum met Ad Nuis

Het Nederlands Fotomuseum met Ad Nuis

Het Nederlands Fotomuseum presenteert tot en met 31 augustus 2014 de tentoonstelling Ad Nuis | Oil & Paradise, 10 trips to Azerbaijan. Tussen 2008 en 2013 reisde fotograaf Ad Nuis tien keer af naar Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Door de florerende olie-industrie kent de stad een ogenschijnlijk onbegrensde welvaart. In de voormalige Sovjetstaat legt Nuis de absurde tegenstellingen vast tussen het leven van de nieuwe rijken en van eenvoudige burgers.

Met een video-installatie waarin foto’s, video’s, telefoongesprekken, tv- en radiofragmenten worden gecombineerd, biedt Nuis een scherpe blik op een van de snelst groeiende economieën en tegelijkertijd een van de meest corrupte landen aan de rand van Europa. De recente spanningen tussen de machtsblokken Europa, Rusland en de Verenigde Staten maken de tentoonstelling Oil & Paradise uitermate actueel.

Met de ruim dertig minuten durende video-installatie, die geëdit is door Thomas Vroege, confronteert Nuis de toeschouwer met de huidige politieke situatie in Azerbeidzjan. Zijn beelden van de stad Baku, de verlaten olievelden en de bevolking worden afgewisseld met tv- en radiofragmenten. Ook zijn er humoristische telefoongesprekken van Nuis in opgenomen die als Kuifje in de Kaukasus het Azerbeidzjaanse ‘Democratisch Instituut’ probeert te bereiken. De productie van de video-installatie en de publicatie zijn in handen van Paradox. Paradox ontwikkelt onafhankelijke projecten op het gebied van documentaire fotografie en multimedia.

Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige publicatie in de vorm van een book app, met printing on demand optie. De Oil & Paradise book app is een coproductie van Paradox en YdocPublishing en combineert de kwaliteiten van een fotoboek met de mogelijkheden van een tablet applicatie. De book app is ook op enkele iPads in de tentoonstelling te bekijken. De app is reeds verkrijgbaar in Apple’s App Store voor € 2,99.

In dezelfde periode als de expositie Ad Nuis | Oil & Paradise presenteert het Nederlands Fotomuseum de tentoonstelling Fotostudio Ermakov. Deze tentoonstelling geeft de bezoeker een beeld van de Kaukasus eind 19de eeuw. Op die manier vullen de twee zomertentoonstellingen elkaar naadloos aan.

Lees ook:Bijzondere foto’s in het Nederlands Fotomuseum
Lees ook:Win een fotoprint uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum!
Lees ook:Red de dia’s van Ed van den Elsken
Lees ook:Lightpainten met Lomography tijdens Museumnacht010
Lees ook:Grootste fototentoonstelling over Atget in Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>