Stedelijk Museum breidt collectie Andy Warhol uit

Ter ere van het 25-jarig bestaan van de Andy Warhol Foundation for the Visual Arts schenkt deze stichting 17 fotowerken van de beroemde pop art kunstenaar aan het Stedelijk Museum. Het gaat om acht zogenaamde stitched photographs, vijf losse foto’s en vier Little Red Books die hij vanaf 1976 tot zijn dood in 1987 maakte. Het zijn werken waarin Warhol voor het eerst experimenteert met fotografie als zelfstandig medium. Met deze schenking is nu ook dit belangrijke deel van Warhols artistieke ontwikkeling vertegenwoordigd in de collectie van het Stedelijk Museum. De schenking is vanaf heden te zien in het Stedelijk. Volgens Beatrix Ruf, directeur van Stedelijk Museum, geven werken een uniek inzicht in wat voor rol fotografie en polaroids speelden in de rest van Warhol’s oeuvre. “Het is een waardevolle aanvulling op de werken van Warhol in de collectie van het Stedelijk, met onder meer Flowers, Jacqueline Kennedy II en Bellevue II uit de jaren zestig. Na het grote Warhol overzicht in het Stedelijk Museum in 2007, waarin zijn films centraal stonden, is dit een bijzondere gelegenheid kennis te maken met het experimentele fotowerk dat hij aan het eind van zijn leven maakte.”

De schenking bestaat uit diverse bijzondere werken van Warhol. Warhol produceerde tussen 1982 en 1987 rond de 500 stitched photographs – werken die bestaan uit vier, zes of acht aan elkaar gestikte, identieke foto’s. Het zijn portretten van Warhol’s celebrity vrienden, stillevens, landschappen, symbolen en kiekjes van situaties. Na Warhol’s plotselinge overlijden in 1987 werd een aantal van deze foto’s naast zijn naaimachine aangetroffen, vermoedelijk om aan elkaar genaaid te worden. De foto’s zijn in opdracht van The Andy Warhol Foundation in 2014 alsnog aan elkaar gestikt. Het Stedelijk ontvangt acht postuum gestikte foto’s met als onderwerpen onder meer een portret van galeriehouder Howard Read, schedels in een archiefkast, paarden in een weide en een en profil portret van een bodybuilder. De schenking bevat ook vijf niet gestikte foto’s, waaronder een portret van de vader van Jean-Michel Basquiat, de kunstenaar waar Warhol enige tijd mee samenwerkte.

Het Stedelijk ontvangt ook vier Little Red Books: door Warhol samengestelde reeksen polaroids die hij gebruikte als bronmateriaal voor zijn zeefdrukken. Na zijn dood liet Warhol bijna 40.000 privéfoto’s achter, waarvan slechts een fractie in ongeveer 100 boekjes terecht kwam. Een groot deel bestaat uit portretten van dezelfde persoon (waaronder Yves Saint-Laurent en Warhol zelf), die steeds een andere pose aanneemt. Warhol rangschikte de foto’s in rode Holson polaroid albums en uit het ritme en de variatie in deze kleine fotoalbums blijkt Warhol’s belangstelling voor de rol die beelden spelen in de constructie van een imago. De ongekende intimiteit die spreekt uit de Little Red Books contrasteert met het onpersoonlijke en afstandelijke werk dat Warhol maakte in The Factory. Alle sterren in de Little Red Books lijken menselijk en soms zelfs fragiel. Pas na de transformatie van polaroid naar Warhol’s kenmerkende zeefdruk, wordt de transitie van mens naar persoonlijkheid gemaakt.

BRON: Persbericht Stedelijk Museum Amsterdam

- See more at: http://www.stedelijk.nl/persberichten/andy-warhol#sthash.7Izfo5ZY.dpuf

Lees ook:Gastcurator Andy Warhol krijgt oorkonde
Lees ook:Warhol werk gekocht op afbetaling levert miljoenen op
Lees ook:Onontdekte werken Andy Warhol komen boven water
Lees ook:Veiling vermaarde foto’s Picasso en Warhol
Lees ook:Zo had Andy Warhol er nu uit kunnen zien

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>