De wereld van installaties: Marnix de Nijs


Installaties. In de wereld van Marnix de Nijs zijn ze alles. Fysieke installaties, beweging of visueel, het kan allemaal bij de beeldende kunstenaar. Tot en met 20 september zijn bij het MU in Eindhoven diverse installaties van de kunstenaar te zien, zoals laser scans, point clouds, projecties en digitale interpretaties.

Al deze technieken bepalen het perspectief in de installaties van Marnix de Nijs. Daar houdt het niet bij op. Ze tonen ook hoe fragmentarisch en illusoir onze ‘gewone’ waarneming is. Het stabiele, solide beeld van de realiteit wat voor ons ‘gewoon’ is, wordt doorbroken en vervangen door andere manieren om de wereld en onszelf te zien. De projecties die de installaties tonen worden voor en met de toeschouwer gegenereerd en zijn direct herkenbaar. De door De Nijs gedigitaliseerde beelden zorgen er voor da je de realiteit wel nagebootst voor je ziet maar tegelijkertijd zorgt het voor uiteenlopende interpretaties. Dat komt ook door het interactieve karakter van de installaties. Toeschouwers kunnen de installatie zelf laten werken en tot beelden of geluiden laten komen. Dat kan op een hele actieve manier, zoals bij Run Motherfucker Run (2001/2004) of Exploded Views (2008), maar ook passief zoals bij Physiognomic Scrutinizer (2008/2009), Mirror Piece (2010/2011) en 15 Minutes of Biometric Fame (2011). Wie wil weten wat deze installaties precies doen, kan het beste een en ander zelf ervaren.

De Nijs maakt voor de bouw van zijn installaties gebruik van een soort proefopstellingen in een laboratorium, waar hij zowel de techniek test als haar esthetische, cinematografische en dramatische toepasbaarheid. Daarbij maakt hij meestal geen gebruik van technieken die al beschikbaar zijn. Het experiment leidt tot de kunst in het geval van De Nijs. Daarbij maakt hij wel gebruik van de kennis en expertise van anderen, zoals voor de ontwikkeling van speciale software. Hiervoor werkt De Nijs samen met instituten als V2 in Rotterdam, de Technische Universität Darmstadt, Tsinghua University in Bejing en de University of New South Wales in Sidney.

BRON: MU

 

Lees ook:Stephan Balleux: De schilderkunst en haar dubbelganger
Lees ook:Primeur: Rembrandthuis toont werken van Livio Ceschin
Lees ook:De wereld van Barbara Polderman
Lees ook:All of us, de mens door de ogen van Hans Hoekstra
Lees ook:Jan Verschoor viert 50 jaar kunstenaarschap in Museum Jan van der Togt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>