Vooraankondiging: de ontdekking van Vincent van Gogh

Aja Kusick / Sagitarius Gallery, Vincent van No, Foto, 2015

Aja Kusick / Sagitarius Gallery, Vincent van No, Foto, 2015

Toen Vincent van Gogh stierf had hij maar één schilderij verkocht. Tegenwoordig is zijn kunst over de hele wereld bekend en brengt zijn werk miljoenen op. Vrijwel iedereen weet wel iets over Van Goghs afgesneden oor of zijn gekte. In de najaarstentoonstelling ‘Vincent uit de doeken – Hoe Van Gogh beroemd werd’ onderzoekt Het Noordbrabants Museum aan de hand van verschillende aspecten hoe Van Gogh is uitgegroeid tot een van de bekendste en populairste kunstenaars ter wereld.

In deze cultuurhistorische tentoonstelling worden verschillende onderwerpen behandeld die duidelijk maken hoe Van Goghs leven en werk bekend raakten onder een groot publiek. Wie zorgden er voor dat Van Goghs werk bij elkaar bleef en onder de aandacht kwam? Waar was zijn kunst voor het eerst te zien? Waarom wordt Van Gogh gezien als de gestoorde en geniale kunstenaar? Deze en nog vele andere vragen worden belicht in de tentoonstelling die de toeschouwer uit de doeken doet wat er met Van Gogh gebeurde in de 125 jaar na zijn dood.

In de expositie wordt niet alleen naar de geschiedenis gekeken, maar ook naar het heden. Welke rol speelt Van Gogh in onze tijd? Modeontwerpers, muzikanten, reclamemakers, maar ook ‘gewone’ mensen hebben zich door Van Gogh laten inspireren. Soms resulteert dit in serieuze of mooie uitingen, soms zijn ze puur commercieel. Is het erg dat Van Gogh zo wordt gebruikt? Denk mee over deze vraag aan de hand van geraffineerde, grappige en verrassende creaties.

Kinderen kunnen in Vincent uit de doeken -  Hoe Van Gogh beroemd werd onderzoeken hoe je zelf een wereldberoemd kunstenaar kunt worden. Aan de hand van verschillende opdrachten in de tentoonstelling ontdekken zij wat zij daarvoor moeten doen.

In de naastgelegen tentoonstelling Rondom de pastorie zijn originele schilderijen van Van Gogh te zien. Hier wordt aandacht besteed aan Van Goghs ontwikkeling als kunstenaar in Brabant, het land waar hij een grote liefde voor voelde. Werken uit de vaste presentatie van het museum zijn aangevuld met verrassende bruiklenen uit Nederland, Spanje en Mexico en geven zo een beeld van Van Goghs eerste stappen in de kunst.

BRON: Persbericht Het Noordbrabants Museum 

Lees ook:Vincent van Gogh gaat bloggen
Lees ook:Fotowedstrijd Mijn Vincent in Het Noordbrabants Museum
Lees ook:Van Gogh Beeldconcert van Lavinia Meijer in Kröller-Müller Museum
Lees ook:Europese Van Gogh locaties gaan samenwerken: Van Gogh Europe
Lees ook:Robert Zandvliets interpretatie van Van Goghs laatste werken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>