Nieuw op zaal in het Bonnefanten

Het Bonnefantenmuseum aan de Maaskant CREDITS FOTO: Kim Zwarts

Het Bonnefantenmuseum aan de Maaskant CREDITS FOTO: Kim Zwarts

Naast The Walthamstow Tapestry, waarover Kunst.blog.nl gisteren al berichtte, zal het Bonnefantenmuseum in Maastricht nog een aantal nieuwe aanwinsten tonen. Zo zijn onder meer een sculptuur van Michael Dean, een video-installatie van Stansfield/Hooykaas en een schilderij van Bob Eikelboom te zien.

Het schilderij Medusa (2014) is het tweede werk van de jonge Nederlandse kunstenaar Bob Eikelboom dat het museum in korte tijd heeft verworven. Bob Eikelboom is een uitgesproken representant van de allerjongste generatie. Bij hem verbindt de ‘deftige’ monochrome abstractie zich met de sfeer van Pop en, zoals hij zelf zegt: ‘bling bling en getunede auto’s’. De horizon van deze generatie kunstenaars bestaat uit gerecyclede beelden: de wereld van facebook en soundcloud is de nieuwe realiteit waar Bob Eikelboom en zijn generatie zich toe verhouden. Zijn schilderijen zijn niet zelden krom, en bolvormig, gespoten met autolak of blijken in werkelijkheid een monochroom magneetbord met magneetjes in plaats van geschilderde vormen.

De Britse kunstenaar Michael Dean maakt sculpturen van gegoten beton of andere industriële materialen, die vaak een ongewone fysieke reactie uitlokken. Op en tegen een vrijstaande gevouwen plaat in gegoten beton zijn twee cartooneske betonnen tongen gedrapeerd. De sculptuur LLL (Working title) Analogue Series (muscle) (2013) roept uiteenlopende sensaties op: van zoutlikken, lachen, cartoons en schilderijen van Philip Guston, tot sex, een lap vlees en marteling.

See through lines (1978) is een video environment van het kunstenaarsduo Stansfield/Hooykaas. Vanaf 1972 werkten de Schotse Elsa Stansfield en de Nederlandse Madelon Hooykaas samen aan projecten met een spirituele inslag waarin hedendaagse technologie zoals film, audio en video een relatie aangaat met natuurkrachten en aardse materialen zoals zand, glas en koper. Onder de naam Stansfield/Hooykaas realiseerden zij vanaf 1975 hun eerste video-installaties en verwierven grote bekendheid als Europese videopioniers. Tijdens hun 32-jarige samenwerking creëerden Stansfield/Hooykaas ruim honderdvijftig kunstwerken. Bijzonder is dat er een link is naar de Maastrichtse Van Eyck waar Elsa Stansfield in de jaren tachtig hoofd van de videoafdeling was. Dit werk werd verworven door middel van een schenking.

De nieuwe opstelling toont naast bovenstaande werken nog een aantal nieuwe aanwinsten die te zien zijn geweest tijdens recente tentoonstellingen zoals Beating around the bush en the fifth floor van Laura Lima, BACA winnares 2014. Een en ander is te zien tot 20 september 2015.

BRON: Persbericht Bonnefantenmuseum

Lees ook:Bonnefantenmuseum presenteert solotentoonstelling Grayson Perry
Lees ook:Cai Guo-Qiang wint BACA 2016 en toont werken in Bonnefantenmuseum
Lees ook:Pop-up STOOR: winkel en galerie voor de nieuwe generatie
Lees ook:Bonnefanten presenteert: Marta Volkova & Slava Shevelenko – The Altai Files
Lees ook:Bonnefantenmuseum maakt debuut bij Google Art

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>