Het overzicht in 40 jaar kunst verzamelen door ING

Michelangelo Pistoletto Autoritratto con occhiali gialli 1973 CREDITS: ING Collectie Michelangelo Pistoletto, Cobra Museum

Michelangelo Pistoletto
Autoritratto con occhiali gialli 1973 CREDITS: ING Collectie Michelangelo Pistoletto, Cobra Museum

Op 13 september start in het Cobra Museum in Amstelveen de tentoonstelling The Hidden Picture. Deze tentoonstelling geeft een overzicht van 40 jaar kunst verzamelen door ING. Het betreft een overzicht van moderne en hedendaagse kunst die doorgaans niet voor het publiek te zien is. 

De ruim 70 getoonde werken zijn normaal gesproken verdeeld over talrijke bankkantoren in binnen- en buitenland of worden individueel en tijdelijk tentoongesteld. De 70 werken omvatten schilderijen, tekeningen, sculpturen en foto’s. Door de expositie zijn ING en Cobra Museum in staat dwarsverbanden tussen kunstwerken uit verschillende decennia, stijlen en landen aan te tonen.

Bijzonder aan de expositie is dat het de eerste keer is dat delen uit de collecties van ING Nederland, België, Polen en het Verenigd Koninkrijk samen te zien zijn. Er worden onder meer werken getoond van Michelangelo Pistoletto, Ossip Zadkine, Iris van Dongen, Ad Dekker, Piet Mondriaan, Pyke Koch, Richard Deacon, Carel Willink, Cristian Boltanski, René Daniëls, Roni Horn, Jessica Diamond, Michael Raedecker en vele andere beroemde kunstenaars.

Bijzondere aandacht verdient een drieluik van Jaap Hillenius (1934-1999). Dit werk werd in 1986 speciaal voor het beroemde ING hoofdkantoor in Amsterdam Zuid-Oost gemaakt. De architectuur werd er zelfs voor aangepast zodat het licht op de juiste manier op het kunstwerk viel. Voor het eerst is dit werk nu te zien voor een breed publiek. Bijzondere aandacht is er ook voor een nog te vervaardigen werk. In opdracht van ING maken de kunstenaars Ana Navas, Timmy van Zoelen en Paul Geelen van De Ateliers in Amsterdam een nieuw werk voor de collectie dat voor het eerst te zien zal zijn in het Cobra Museum.

De expositie is te zien tot en met 4 januari 2015.

Lees ook:Verborgen schatten in Cobra museum
Lees ook:Kunstapp van de week: Museum Jorn
Lees ook:Klee en Cobra
Lees ook:Maskers in het Cobra Museum
Lees ook:Geboortedag Karel Appel (1921-2006)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>