Geboortedag Karel Appel (1921-2006)

Het zal dankzij Google niemand zijn ontgaan dat het vandaag de 90ste verjaardag van Karel Appel zou zijn geweest. Hij werd op 25 april in de Dapperstraat te Amsterdam geboren. In het geboortehuis is nu het Karel Appelhuis gevestigd, waar vandaag speciale activiteiten georganiseerd worden (zoals stadstours omdat deze dag in het teken van het jaarthema ‘mijn omgeving’ staat). Appel stond bekend om zijn expressieve, naïeve, kleurrijke kunstwerken en de term “ik rotzooi maar wat aan”.

In 1948 was Karel Appel betrokken bij de oprichting van de Nederlandse Experimentele Groep en Cobra, waar hij in Nederland en later ook in het buitenland als het boegbeeld van de Cobra- beweging gezien werd. Appel bleef (net zoals de andere Cobra- leden) nog tot hoge leeftijd actief schilderen. Zijn werken werden tijdens zijn leven in musea zoals het MoMA, Guggenheim, Tate Modern Stedelijk Museum en het Boijmans van Beuningen getoond. Karel Appel overleed op 3 mei 2006 in Zürich en werd op het beroemde kerkhof Père-Lachaise te Parijs begraven.

Mocht je het leuk vinden dan kun je de hele film/documentaire hier vinden.

Lees ook:Op geboortedag Karel Appel open huis
Lees ook:Geboortehuis Karel Appel opgeknapt
Lees ook:Laatste editie van Cobra Buiten vormt hoogtepunt voor Kasteel Keukenhof
Lees ook:Geboortehuis Karel Appel opgeknapt
Lees ook:Werken Karel Appel reizen overzees naar The Philips Collection

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>