‘Oud’ en ‘nieuw’ in De Hallen

Michel Auder. Untitled (I Was looking Back To See If You Were Looking Back At Me To See Me Looking Back At You), 2012 CREDITS: De Hallen Haarlem, Michel Auder

Michel Auder. Untitled (I Was looking Back To See If You Were Looking Back At Me To See Me Looking Back At You), 2012 CREDITS: De Hallen Haarlem, Michel Auder

Wie graag contrasten ziet binnen een museum, zoals jong en oud, kan vanaf 20 september zijn of haar hart ophalen bij De Hallen in Haarlem. Want dan starten maar liefst twee nieuwe exposities: één van de Frans-New Yorkse filmmaker en kunstenaar Michel Auder en één van Christian Friedrich. 

De Duitser Christian Friedrich krijgt met de solovoorstelling in De Hallen Haarlem een podium als spraakmakend jong talent. Friedrich wordt omschreven als een kunstenaar die niet vast te pinnen valt op een bepaalde kunstmethode. Friedrich is van meerdere markten thuis, zoals beeldhouwkunst, geënsceneerd videowerk en monologen. Daarmee is er ook vaak sprake van een groot contrast tussen zijn werken. Enerzijds is hij minimalistisch bezig met strakke sculpturen, terwijl de barok ook niet geschuwd wordt met een video-installatie die bijna als kitsch omschreven kan worden. Ondanks de tegenstrijdigheid in zijn werken is er wel een rode draad te vinden: het menselijk lichaam en de onderwerping daarvan. Het menselijk lichaam wordt gezien als een object van verlangen, maar ook het object van sadomasochistische machtsspelletjes.

De tentoonstelling van Friedrich, On Something New / Dirt in a Hole,  is een coproductie van De Hallen Haarlem en Grazer Kunstverein. De kunstenaar heeft voor dit project nieuw werk kunnen maken met ondersteuning van het Mondriaan Fonds.

De Hallen Haarlem presenteert verder een grote solotentoonstelling van de Frans-New Yorkse filmmaker en kunstenaar Michel Auder. Waar Friedrich de ‘jeugd’ vertegenwoordigt, is Auder het toonbeeld van een invloedrijke, oudere kunstenaar die lang buiten het gezichtsveld van het publiek kon opereren. In zekere zin is dat opvallend, omdat zijn kunst juist een samenvatting is van gebeurtenissen in zijn omgeving en die van zijn vrienden uit kunstenaarskringen. Alle gebeurtenissen in zijn omgeving werden vastgelegd met de camera door Auder, variërend van Super 8 tot de iPhone. De video’s vormen een eigen filmgenre met beelden enerzijds in homevideovorm en anderzijds als een speelfilm of documentaire.

De tentoonstelling Large as Life in De Hallen Haarlem toont verschillende periodes in de carrière van Auder, variërend van vroege experimentele speelfilms als Keeping Busy (1969) en Cleopatra (1970) tot dus aan met gemaakt recent werken, opgenomen met de camera van een iPhone.

Beide tentoonstellingen zijn te zien tot en met 30 november dit jaar.

Lees ook:Josh Smith in De Hallen Haarlem
Lees ook:Bouw Caspar-David Friedrich museum vertraagd
Lees ook:Gerrit van Dijk fotografeert al plassend
Lees ook:Zo Hollands in De Hallen Haarlem
Lees ook:De kunst van de lucht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>