De geheimen van het Philips Natlab in beeld: Ed van der Elsken

Zelfportret Ed van der Elsken in spiegel, clean room, 22-3-1989 Bron: Philips Company Archives

Zelfportret Ed van der Elsken in spiegel, clean room, 22-3-1989 Bron: Philips Company Archives

Het is altijd bijzonder als er een tentoonstelling aan komt waar werken te zien zijn die niet eerder te zien was voor het grote publiek. Museum Boerhaave in Leiden komt met zo’n tentoonstelling, want vanaf 13 september wordt werk vertoond van Ed van der Elsken en zijn fotoserie over het Philips Natlab. 

De expositie draagt de naam Hit & Run. Ed van der Elsken fotografeert het Philips NatLab. In de jaren tachtig schoot Ed van der Elsken een unieke fotoserie in het befaamde natuurkundig laboratorium in Eindhoven. Ruim honderd originele afdrukken, niet eerder buiten Philips getoond, portretteren een wereld bevolkt met eigenzinnige onderzoekers op zoek naar nieuwe techniek. De foto’s werden alleen intern in een publicatie gebruikt, maar werden nooit aan een publiek vertoond.

In 1984 vroeg Hans Brink, toenmalig hoofd PR van het NatLab, Ed van der Elsken (1925-1990) om een serie foto’s. Van der Elsken had in de jaren vijftig en zestig een solide reputatie opgebouwd als roemrucht straatfotograaf. In Eindhoven fotografeerde hij geen ongenaakbare wetenschap maar onderzoekers en technici van vlees en bloed in hun biotoop van proefopstellingen, vergaderkamers, werkplaatsen, computerprints en krijtborden. Razendsnel en zonder flits (‘Hit & Run’) zette hij ze bij verrassing op de gevoelige plaat, of liet ze poseren. Diezelfde techniek paste hij toe bij het Philips Natlab. In 1989 verscheen een selectie van de foto’s onder de titel NATLAB ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het laboratorium als een interne publicatie.

Nu is de tijd rijp voor een expositie van de beelden. Vincent Mentzel, oud-staffotograaf van NRC Handelsblad, is de curator van de expositie. Hij selecteerde en groepeerde de afdrukken van Ed van der Elsken, zoals ze door Philips Company Archives worden bewaard. De foto’s worden vergezeld van parafernalia als fotodozen, negatiefstroken, brieven van Van der Elsken aan Philips en de hoge resolutie zwart-wit videocamera die op het NatLab speciaal voor Van der Elsken is gebouwd en die hij gebruikte in zijn afscheidsfilm Bye.

Lees ook:Plafond van Escher keert terug in Philips Museum
Lees ook:De jaren ’60 in het Rijksmuseum
Lees ook:Oudste schilderwerkplaats ter wereld gevonden?
Lees ook:Jan Steen in de kijker
Lees ook:Liu Bolin “verdwijnt” in werk van Kenny Scharf

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>