Jan Steen in de kijker

Museum Bredius en een 'nieuwe' Jan Steen CREDITS: Museum Bredius

Museum Bredius en een ‘nieuwe’ Jan Steen CREDITS: Museum Bredius

Museum Bredius in Den Haag beschikt al jaren over werken van Jan Steen, maar deze collectie is zeer recent aangevuld met een bijzonder exemplaar. Een anoniem gebleven Hagenaar heeft het museum een werk van Jan Steen gegeven. Het betreft het werk De Woede van Ahaverus. Dit doek is vanaf vandaag te zien in de tentoonstelling Kennerschap: Bredius, Jan Steen en het Mauritshuis. 

Tot en met 8 januari 2015 is in Museum Bredius een tentoonstelling te zien van schilderijen van Jan Steen. De kern hiervan wordt gevormd door de 9 werken die Abraham Bredius (1855-1946), directeur van het Mauritshuis tussen 1889 en 1909, heeft verzameld en is aangevuld met 11 schilderijen uit openbaar en particulier bezit, waaronder dus De Woede van Ahaverus. Onder de tentoongestelde werken bevindt zich ook De Fabel van de Sater en de Boer. Dit werk wordt voor het eerst in bijna 100 jaar tentoongesteld, omdat het in handen is van elektronicaconcern Philips. Philips-grondlegger Anton Philips had het werk van Steen jaren in zijn eigen kunstcollectie en wilde het eigenlijk nooit afstaan ter expositie. De Fabel van de Sater en de Boer was het favoriete werk van Philips’ van Jan Steen. Slechts één keer eerder werd het werk in een museum tentoongesteld.

Bij de tentoonstelling heeft Museum Bredius niet alleen een primeur voor het werk van Jan Steen uit de Philips-collectie en niet alleen de primeur voor een nieuw werk, maar ook de primeur voor een tentoonstelling van één van de belangrijkste ontdekkingen van de afgelopen jaren, Steens op Elsheimer gebaseerde Bespotting van Ceres. Het is een van de weinige nachtstukken die bekend is van Steen en het verhaal is ontleend aan de Metamorfosen van Ovidius, de ‘schildersbijbel’ in de woorden van Carel van Mander.

Museum Bredius is vernoemd naar Abraham Bredius. Hij was 20 jaar lang de directeur van het Mauritshuis, dat vandaag wordt heropend na een verbouwing van twee jaar. Bredius overleed in 1946 maar was een ware kunsthistoricus. Mede dankzij Bredius kan Nederland, maar ook de wereld daaromheen, genieten van werken van Jan Steen, maar ook Rembrandt en Johannes Vermeer. Het Meisje met de Parel is dankzij Bredius uiteindelijk in het Mauritshuis beland.

De tentoonstelling wordt gecombineerd met een prachtige catalogus, met daarin uitleg over de werken en een beschrijving van het leven van Abraham Bredius.

Lees ook:Nieuwe aanwinst in Mauritshuis
Lees ook:Saul en David van Rembrandt keert terug in Mauritshuis
Lees ook:Te paard! Schilderijen Wouwerman in Mauritshuis
Lees ook:Meesterwerk Goltzius geveild na nazi-roof
Lees ook:Plafond van Escher keert terug in Philips Museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>