Malevich als inspiratiebron voor hedendaagse kunst

Installation view, Eustachy Kossakowski & Goshka Macuga Report from the Exhibition, Kate MacGarry, London, 2014

Installation view, Eustachy Kossakowski & Goshka Macuga Report from the Exhibition, Kate MacGarry, London, 2014

Kunstenaars vinden hun inspiratie overal. In de wereld om hen heen, maar soms ook in werken van andere kunstenaars. Dat is het geval bij de Poolse kunstenaars Eustachy Kossakowski en Goshka Macuga. In de Londense galerie Kate MacGarry laten zij hun werken zien waaruit een duidelijke invloed blijkt van Kazimir Malevich. 

In 1989 kwam Eustachy Kossakowski (1925-2001) voor het eerst in aanraking met het werk van Kazimir Malevich door het vastleggen van het eerste retrospectief van de kunstenaar in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Kossakowski werd geïnspireerd door de werken van Malevich en creëerde zelf een reeks werken. Tien kleurenfoto’s die fragmenten van zes Malevich-schilderijen tonen, te weten Head of a Boy (1928-9), A Portrait of Ivan Vasilevich (1913), Cow and Violin (1913-4), The Accounting Lectern and Room (1913-4), Peasant Women in the Field (1928-32) en Landscape with Five Houses (1928-32). Door deze manier van werken was Kossakowski in staat de textuur te ontdekken, kleurvelden te ontginnen en de originele compositie van de werken op zijn kop te zetten. Eigenlijk recreëerde hij de werken van Malevich, maar dan op zijn eigen wijze.

Eustachy Kossakowski is in 2001 overleden, maar zijn werk beïnvloedt de kunst nog steeds. De Poolse Goshka Macuga (1967) neemt de werken van Kossakowski en Malevich verder onder handen. Macuga heeft drie spiegels in de Kate MacGarry Gallery hangen, waarin de werken van Kossakowski worden gereflecteerd. Voor de spiegels gebruikte Macuga diagrammen van Malevich uit 1922. Door de reflectie van Kossakowski’s werken in de spiegels van Macuga, wordt de kijker in staat gesteld een link te blijven voelen met de werken van Malevich, maar tegelijkertijd een afstand te ervaren richting de originele werken van Malevich. Aangezien Goshka Macuga graag nuances aanbrengt op het gebied van auteursrecht, biedt deze tentoonstelling een bijzondere kijk op het origineel, de kopie en de reflectie.

De expositie van Kossakowski en Macuga is tot en met 19 juli te zien in Londen bij Kate MacGarry.

Lees ook:Kazimir Malevich voor kinderen
Lees ook:Kazimir Malevich in het Drents Museum
Lees ook:Russische avant-garde voor de nieuwe mens
Lees ook:Turner Prize: ‘Vrouw had moeten winnen’
Lees ook:Matisse tot Malevich aan de Amstel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>