Ode aan de liefde van Marte Röling

Expositie in Museum De Fundatie

Marte Röling maakte een serie van 55 portretten van haar overleden man, de levenskunstenaar Henk Jurriaans. Een week na zijn overlijden in oktober 2005 maakte ze het eerste portret, eind 2009 de laatste vijf schilderijen.

Röling en Jurriaans woonden en werkten samen met Adrienne Morriën, Alissa Morriën en Wanda Werner op het Groningse platteland. Bij haar eerste ontmoeting met Jurriaans in 1969 dacht Röling: ‘Dat is wat ik bedoel.’ Ze mist hem zeer. Door hem telkens weer te portretteren wekt ze hem tot leven, zei Röling deze week in een interview met Matthijs van Nieuwkerk. ‘Ik ga hem levend maken’, besloot Röling toen ze na zijn dood met haar ‘kop tegen de muur’ liep van verdriet.

De grote, felgekleurde portretten werden begin 2010 tentoongesteld op de expositie Marte Röling – Portretten van een Liefde in Museum De Fundatie. De tentoonstelling omvatte naast de portretten ook enkele andere, recente schilderijen.

Marte Röling (Amsterdam, 1939) is overigens bij de opening van de expositie benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Ze kreeg de onderscheiding uit handen van cultuurminister Ronald Plasterk.

Update: Emilie Kassenaar doet op haar weblog mooi verslag van haar bezoek aan de expositie. ‘Marte schilderde een heftige liefde in oorlogskleuren’, aldus Emilie Kassenaar.

Zie hieronder het interview met Marte Röling in De Wereld Draait Door.

Lees ook:Kunstenares Marte Röling krijgt Eremedaille
Lees ook:Bijzondere Beeldententoonstelling Kunstpark Soestdijk
Lees ook:Ans Markus wint Rembrandt van Rijn Prijs 2014
Lees ook:Drents Museum krijgt werken van Matthijs Röling
Lees ook:Nijntje viert 60e verjaardag met Art Parade

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Ode aan de liefde van Marte Röling

  1. rvdenberg lokker

    Een kanjer

      /   Reply  / 
  2. Emilie Kassenaar

    Inspirerend en herkenbaar. Fantastisch, groots en dramatisch. Als ik kon schrijven zoals Marte kan schilderen, leefde mijn man ook nog een beetje. Ik heb geprobeerd in woorden te vangen wat ik voelde in haar kleuren, maar ze schieten te kort, die woorden.

      /   Reply  / 
  3. hopi

    mooi hoor!

      /   Reply  / 
  4. anneke hildering

    een pracht mens en zeer anders en interessant. heb genoten van haar manier van denken en praten.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>