Talent Prix de Rome toont videokunst

Wie o wie wint de belangrijkste Nederlandse kunstprijs? Het werk van de genomineerden voor de Prix de Rome 2009 was tot en met 14 juni 2009 te zien in Amsterdam en Rotterdam.

De Appel in Amsterdam en Witte de With in Rotterdam toonden het werk van alle kandidaten op de longlist en de vier kunstenaars die zijn doorgedrongen tot de shortlist:.

Sara Rajaei – “Sara Rajaei (1976) woont en werkt in Den Haag. Ze studeerde achtereenvolgens aan de universiteit voor beeldende kunst in Teheran en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ze was in 2003-2004 resident aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten. Sara Rajaei is geïnteresseerd in de verschillende noties en belevingen van tijd. In haar video’s laat zij zich inspireren door het spanningsveld tussen verteltijd en vertelde tijd. Zo kan zich in tekst en film in een tijdsbestek van enkele minuten een geheel levensverhaal ontvouwen, en kunnen flashbacks voortduren in verstilde momenten.”

Rossella Biscotti - “Rossella Biscotti (1978) woont en werkt in Rotterdam. Ze studeerde aan de Accademia di Belle Arti in Napels, Italië. Momenteel is zij onderzoeker aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. In haar werk volgt Rossella Biscotti de sporen en overblijfselen van geschiedenis. In omvangrijke onderzoeken en door middel van ooggetuigenverklaringen en oorspronkelijk beeld- en archiefmateriaal graaft zij in onderbelichte verledens. Niet om de waarheid op te diepen maar om, als een archeoloog, de gelaagdheid van tijd en geschiedenis bloot te leggen.”

Nicoline van Harskamp – “Nicoline van Harskamp (1975) woont en werkt in Amsterdam. Ze studeerde aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en behaalde haar Master of Fine Arts aan het Chelsea College of Art and Design in Londen. In 2007-2008 was ze resident aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten. Haar onderzoeksmatige projecten ontstaan uit observaties van formele en informele structuren van macht. In haar werk maakt Nicoline van Harskamp gebruik van de ‘found language’ van deze observaties: bestaande toespraken en teksten, uitspraken uit interviews en debatten, en gesprekken die zij zelf voert met mensen die zich beroepsmatig of uit persoonlijke overtuiging bezighouden met politiek. Dit materiaal bewerkt ze tot scripts die de basis vormen voor haar video’s en geënsceneerde debatten.”

Ólafur Ólafsson – “Ólafur Ólafsson (1973) en Libia Castro wonen en werken in Rotterdam. Ze volgden de postdoctorale opleiding aan het Frank Mohr Institute in Groningen en werken sindsdien in samenwerkingsverband. Na hun studie is het duo resident geweest in onder meer het Künstlerhaus Bethanien in Berlijn en Platform Garanti Contemporary Art Center in Istanbul. Globalisering, migratie en identiteit zijn terugkerende thema’s in hun projecten. De ene keer resulteert dit in vrijwel documentaire videoregistraties van lokale burgers en gemeenschappen, de andere keer in een daadwerkelijke of mentale ruimte waarin sociaal bewustzijn en maatschappelijke kritiek worden gemobiliseerd vanuit het collectief.”

Lees ook:Nicoline van Harskamp wint Prix de Rome
Lees ook:Justin Bennett krijgt Ouborg Prijs 2009
Lees ook:Portretten Maya Kulenovic in Amsterdam
Lees ook:Museum van Lien viert 15-jarig jubileum
Lees ook:Fotograaf Paul Kooiker krijgt A. Roland Holstprijs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>