Het leven en werk van Loe de Jong

Het vermommingsbrilletje van Hannie Schaft FOTO: ©-Collectie Verzetsmuseum Amsterdam

Het vermommingsbrilletje van Hannie Schaft FOTO: ©-Collectie Verzetsmuseum Amsterdam

De Nederlandse historicus en journalist Loe de Jong (1914-2005) was voor Nederland van onschatbare waarde door zijn kennis over de Tweede Wereldoorlog. Omdat de Kunsthal in Rotterdam momenteel de tentoonstelling ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen’ heeft lopen, wordt er een speciale middag georganiseerd over het leven en werk van Loe de Jong. Deze middag wordt gehouden op dinsdag 22 april.

 

De middag wordt onder meer gehouden naar aanleiding van de 100e geboortedag van Loe de Jong en het verschijnen van zijn lang verwachte biografie op 24 april. De middag wordt mede mogelijk gemaakt door de aanwezigheid van presentratice Margriet Vroomans, Ad van Liempt en Boudewijn Smits. Televisiemaker en schrijver Ad van Liempt, tevens gastcurator van de tentoonstelling ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen’, organiseert samen met de Kunsthal en het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies) de middag over het leven en werk van Loe de Jong.

Het gros van de mensen kent Loe de Jong als directeur van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie. Die functie vervulde hij decennialang. Met zijn omvangrijke reeks publicaties en talloze televisieoptredens heeft hij langdurig de  discussies over de Tweede Wereldoorlog in Nederland beheerst. Er is dan ook een uitgebreid programma neergezet. Presentatrice Margriet Vroomans voert de gesprekken met zes kenners van het leven en werk van Loe de Jong. Naast Loe de Jong-biograaf Boudewijn Smits komen oud-hoogleraar Jan Bank, historicus Jaap Cohen en De Jongs uitgever Geert van der Meulen aan het woord. Mediahistoricus Chris Vos en programmamaker Ad van Liempt belichten de tv-persoonlijkheid Loe de Jong. Van Liempt werkte intensief met De Jong samen aan de tweede reeks van ‘De Bezetting’. Verder zullen archiefbeelden van De Jongs tv-optredens worden vertoond. Belangstellenden voor deze speciale middag kunnen voorafgaand aan en na de bijeenkomst de tentoonstelling ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen’ bezoeken.

Deze tentoonstelling loopt nog tot en met 5 mei. Toegang met een regulier entreebewijs van de Kunsthal bedraagt € 11.00 per persoon. Met de Museumkaart, de Rotterdam-pas en de Vereniging Rembrandtpas is de toegang gratis. Voor het Loe de Jong-programma wordt geen toeslag berekend. Aanmelden voor de middag kan via [email protected].

Lees ook:Meivakantie vieren in de Kunsthal
Lees ook:De tussenwereld van Charlotte Lybeer
Lees ook:De familiefoto’s van Wim Millenaar
Lees ook:Het leven en werk van Werkman
Lees ook:De Exakta-camera van Johan Steenbergen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>