Het Noordbrabants Museum eert Jheronimus Bosch

Jheronimus Bosch Het Narrenschip, ca. 1500-10 Paris, Musée du Louvre, Département des Peintures

Jheronimus Bosch Het Narrenschip, ca. 1500-10 Paris, Musée du Louvre, Département des Peintures

Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch presenteert van 13 februari tot en met 8 mei 2016 de internationale tentoonstelling “Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie”. Deze groots opgezette overzichtstentoonstelling van Jheronimus Bosch (ca. 1450 ’s-Hertogenbosch 1516) is gebaseerd op het omvangrijkste en wereldwijde onderzoek dat naar het relatief kleine oeuvre van Bosch is gedaan. Nooit eerder keerden zoveel werken van Bosch terug naar zijn stad ’s-Hertogenbosch waar ze ooit gemaakt zijn.

In 2016 is het precies 500 jaar geleden dat Jheronimus Bosch in ’s-Hertogenbosch overleed. De tentoonstelling is het hoogtepunt van het Nationaal Evenementenjaar “Jheronimus Bosch 500” dat in 2016 wordt gevierd, naar aanleiding van het 500ste sterfjaar van de kunstenaar. Het is een eerbetoon aan de belangrijkste middeleeuwse kunstenaar van de Nederlanden. Eenmalig keert het grootste deel van zijn oeuvre terug naar ’s-Hertogenbosch, de stad waar hij als Jheronimus van Aken werd geboren, waar hij zijn meesterwerken schilderde en waaraan hij zijn artiestennaam Bosch ontleende.

De tentoonstelling zal uit circa 20 schilderijen en 19 tekeningen van Bosch bestaan, waaronder 4 drieluiken en 4 tweezijdig beschilderde panelen. Verder zullen 7 panelen uit zijn werkplaats en/of van belangrijke navolgers getoond worden. Ten slotte tonen zo’n 70 kunstwerken de context van deze middeleeuwse kunst uit de 15de en 16de eeuw. Voor het publiek zal het ook de eerste presentatie zijn van 12 speciaal voor deze expositie en het Jheronimus Bosch-jaar gerestaureerde panelen. Ter voorbereiding op de expositie in ’s-Hertogenbosch is een groot aantal schilderijen gerestaureerd naar aanleiding van het onderzoek van het Bosch Research and Conservation Project, met onder meer subsidie van de Getty Foundation (Panel Paintings Initiative). Deze 12 panelen zullen voor het eerst weer aan het publiek getoond worden tijdens deze tentoonstelling. Hierdoor zal in 2016 de meerderheid van de schilderijen hun oorspronkelijke schittering teruggekregen hebben. De presentatie zal daarmee een nieuw en verrassend beeld geven van het herijkte oeuvre van Jheronimus Bosch.

De tientallen bruiklenen komen van vooraanstaande musea uit de hele wereld, waaronder topstukken zoals De Hooiwagen uit Museo Nacional del Prado (Madrid), Het Narrenschip uit Musée du Louvre (Parijs), 4 werken van de Visioenen van het hiernamaals van Gallerie dell’Accademia/Palazzo Grimani (Venetië), en andere meesterwerken uit o.a. Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam) en Metropolitan Museum (New York). Het uitzonderlijk grote aantal bruiklenen aan de expositie biedt bezoekers de unieke gelegenheid de revolutionaire en fantasierijke beeldtaal van Jheronimus Bosch uitgebreid te bestuderen.

De voorbereidingen voor de expositie in Het Noordbrabants Museum zijn reeds gestart in 2007. De basis voor de uitzonderlijke bruiklenen van de tentoonstelling is gelegd met het Bosch Research and Conservation Project (BRCP), een ambitieus, grootschalig internationaal kunsthistorisch onderzoek, opgezet samen met de Stichting Jheronimus Bosch 500 en de Radboud Universiteit Nijmegen. Een team van internationale deskundigen onder leiding van Jos Koldeweij en Matthijs Ilsink heeft in de afgelopen zes jaar voor het eerst vrijwel het gehele oeuvre van de meester Bosch wereldwijd intensief en systematisch onderzocht en gedocumenteerd met behulp van de nieuwste technieken. Dit leverde een samenwerking op met alle musea die schilderijen en tekeningen van Bosch in hun collectie hebben, waardoor de tentoonstelling kon worden gerealiseerd. De langverwachte resultaten van het Bosch Research and Conservation Project vormen het uitgangspunt van de tentoonstelling in 2016. De resultaten van dit wetenschappelijk onderzoek worden gepubliceerd in een tweedelige monografie over Jheronimus Bosch die bestaat uit een oeuvrecatalogus en technische studies, totaal circa 1.000 pagina’s. Naast deze oeuvrecatalogus verschijnen er ook een publiekscatalogus en een zeer geavanceerde en tegelijkertijd gebruiksvriendelijke website waarop alle BRCP-documentatie te raadplegen zal zijn.

De kaartverkoop start online op 1 december 2015 via tickets.hnbm.nl. Voor de tentoonstelling gelden zogenaamde ‘time slots’. Bezoekers kunnen dan alleen gedurende vastgestelde tijdstippen het museum betreden. Eenmaal binnen mag de bezoeker zolang blijven als gewenst. Alle time slots duren een uur, het laatste time slot is om 17.00 uur. Op de dagen zelf zijn er beperkt dagkaarten beschikbaar.

BRON: Persbericht Het Noordbrabants Museum

Lees ook:Grootste Jheronimus Bosch-tentoonstelling ooit komt er aan
Lees ook:Oeuvre Jheronimus Bosch breidt uit met onbekende tekening
Lees ook:Lancering online ticketshop tentoonstelling Jheronimus Bosch komt er aan
Lees ook:Het jaar van Jheronimus Bosch
Lees ook:Jeroen Bosch is niet te vermijden in 2016

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>