Burgemeester Van der Laan hanteert de veilinghamer in Café Schiller

Het werk van Cesium CREDITS: Perssupport

Het werk van Cesium CREDITS: Perssupport

Het monumentale art deco-café Schiller is een verborgen parel aan het Rembrandtplein, en favoriet van heel veel Amsterdammers. Al meer dan 80 jaar wordt deze bijzondere horecagelegenheid opgeluisterd met schilderijen van oprichter Frits Schiller (1886-1971). Deze werken waren echter dringend aan restauratie toe en daarom werd aan tien bekende en minder bekende kunstenaars gevraagd om vervangende werken te maken. De werken van Schiller komen 30 mei weer terug in Café Schiller en dan worden de tien vervangende werken geveild. Burgemeester Eberhard van der Laan zal hierbij als veilingmeester optreden, samen met eigenaresse Florien Kleine Snuverink. 

25% van de opbrengsten gaat naar de reparateur, Suzanne van der Ploeg, de rest naar de makers zelf. De tien kunstenaars die meededen aan de vervangingsoperatie bij Café Schiller zijn de volgende:

Victor de Bie, afgestudeerd fashion design, 2001, Rietveld. Naast kunstenaar werkt hij veel in de mode met onder meer Jan Taminiau
Bob Bronshof, fotograaf van veel Nederlandse artiesten. Hij heeft een foto ter beschikking gesteld van een reis door het Amerika van Bruce Springsteen
Cesium. Werkt bij Schiller. Afgestudeerd Rietveld op geluid. Net terug van een zeer succesvolle artist in residence in Japan.
Merel de Haan. Maakt tekeningen over de overgave en de dynamiek van het maken. (Moeilijk), vooral beweeglijke vrouwenlichamen, schaamteloos en actief.
Elise van Iterson, oud kok van Schiller, afgestudeerd Rietveld. Maakt illustraties voor onder ander NRC, VN en Hollands Maandblad. Ook maakt ze radio bij Red Light Radio.
Otto Kaan. Duo, bestaat uit het duo Berend Otto, afgestudeerd Rietveld en Guus Kaandorp, afgestudeerd aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Werken veel samen met Foam.
Stephane Kaas. Eigenlijk documentairemaker en werkzaam voor het satirische magazine ‘de Speld’. Hij heeft een fotoserie gemaakt over Congolese mensen in Antwerpen.
Judith en Dirck Nab. Vader en dochter. Judith maakt een kunstwerk in een toonkastje van Schiller. Ze is momenteel bezig met een project over de denkwijze van kinderen tegenover of naast de denkwijzen van wetenschappers. De installatie hiervan is dit jaar te zien in het Kröller Müller.
Dirck, haar vader, is schilder, tekenaar en graficus. Tekeningen, schetsboek en houtsnedes zijn aangekocht door het Rijksmuseum en het Henriette Polakmuseum in Zuthpen.
Piet Paris. Nederlands bekendste mode-illustrator. In 1988 afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Zijn werk wordt al 25 jaar gebruikt in zeer befaamde, nationale en internationale kranten en tijdschriften.

De planning voor 30 mei is als volgt: 14.00 uur tot 16.00 uur kunt u zich inschrijven. 16.00 uur start van de veiling door veilingmeester Eberhard van der Laan. Na afloop van de veiling worden de opgekalefaterde doeken van Frits Schiller onthuld.

BRON: Persbericht Perssupport

Lees ook:Radio Rood in Rotterdam
Lees ook:Klaarhamer volgens Rietveld
Lees ook:Winterpret
Lees ook:Japanse kunst in Nederland
Lees ook:Jan van Eyck terug in Den Haag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>