ArtReview roept Ai Weiwei uit tot meest invloedrijke kunstenaar

Het Britse kunstmagazine ArtReview heeft een lijst (de Power 100) opgesteld met de 100 meest invloedrijke spelers in de hedendaagse kunstwereld. Verschillende factoren hebben meegespeeld in het opstellen van de lijst en het is vooral bedoeld als gids voor algemene trends, netwerken en invloeden die de kunstwereld op dit moment vormen.

Naast invloedrijke kunstenaars (Cindy Sherman en Gerhard Richter) kun je bijvoorbeeld ook galerie eigenaren (Larry Gagosian en David Zwirner) en een groep culturele agentschappen (Artangel en Townhouse) op de lijst vinden die ervoor zorgen dat grote kunstprojecten tot stand komen en/of dat deze projecten onder de aandacht van het publiek worden gebracht.

Ai Weiwei bij zijn studio in Beijing na zijn vrijlating in juni 2011. Foto: Peter Parks/AFP/Getty Images

Ai Weiwei is op de eerste plaats terechtgekomen in verband met zijn activisme en zijn kunstwerken. Beide factoren laten zien dat een kunstenaar niet alleen maar onderdeel uitmaakt van een kleine bevoorrechte wereld die zich tussen de studio, galeries en musea afspeelt. Bovendien heeft het feit dat Ai werd opgepakt en opgesloten ervoor gezorgd dat de internationale interesse en vraag naar zijn kunstwerken is toegenomen. ArtReview laat weten: “Ai’s power and influence derive from the fact that his work and his words have become catalysts for international political debates that affect every nation on the planet: freedom of expression, nationalism, economic power, the Internet, the rights of the human being.”

Voor de gehele lijst kun je hier klikken. (Bron: ArtReview, AP, BBC)

Lees ook:Raw Art Fair Rotterdam
Lees ook:Kunstuitlenen vanuit Rusland problematisch
Lees ook:Kunstenaar Ai Weiwei opgepakt
Lees ook:De 25 populairste musea op Twitter
Lees ook:De 10 populairste musea volgens Facebook

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>