Rietveld-studenten protesteren tegen verhuizing

Studenten, medewerkers en oud-studenten verzetten zich tegen de beoogde verhuizing van de Gerrit Rietveld Academie. Een deel van hen voelt niets voor het plan van de directie om de kunstacademie onder te brengen in het leegstaande GAK-kantoor in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer.

De kritische kunstenaars vieren vandaag de 42ste verjaardag van het bestaande academiegebouw. “Wij willen dat de Gerrit Rietveld Academie haar unieke karakter behoudt en haar historische gebouw niet verlaat”, schrijven ze in de petitie Rietveld for Rietveld die door ruim 2.000 mensen is ondertekend. “Fak GAK”, luidt de bondige samenvatting van een van de ondertekenaars.

De critici zijn gehecht aan het huidige onderkomen dat in de jaren vijftig werd ontworpen door Gerrit Rietveld. Bij de opening in 1967 werd de kunstacademie naar hem vernoemd. Vijf jaar geleden werd het gebouw voor vijftien miljoen euro opgeknapt en uitgebreid.

De directie wil verhuizen omdat het academiegebouw simpelweg te klein is geworden. De Rietveld Academie groeide de afgelopen jaren van 750 naar 1.000 studenten. Er is bijna dagelijks gedoe omdat niet alle docenten en studenten een geschikte plek kunnen vinden.

Het argument van de directie houdt volgens de critici geen stand. “Kwaliteit gaat boven kwantiteit”, schrijven ze in de petitie. “Het ruimtegebrek van de academie wordt veroorzaakt door de toename van studenten. Wij willen een plan voor de toekomst ontwikkelen waarin kwaliteit voorop staat. We willen de fundamentele vraag stellen: Is de Gerrit Rietveld Academie nu al niet te groot?”

Lees ook:Studenten Gerrit Rietveld Academie exposeren in Cobra Museum
Lees ook:Rietveld Academie op TV
Lees ook:Kunststudenten in etalages Haagse Bijenkorf
Lees ook:Kunststudenten presenteren hun werk
Lees ook:Musea kopen kinderstoel Gerrit Rietveld

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>