Nieuw museum voor islamitische kunst

Het Arabische emiraat Qatar opent op maandag 1 december een nieuw museum voor islamitische kunst.

Het nieuwe museum ligt op een eiland in de haven van de hoofdstad Doha. Het gebouw is ontworpen door de Chinees-Amerikaanse sterarchitect Ieoh Ming Pei, die eerder de glazen piramides op de binnenplaats van het Louvre in Parijs ontwierp.

Het Museum of Islamic Art toont op 45.000 vierkante meter behalve Arabische en Aziatische kunst ook opvallend veel zogenoemde Oriëntaalse kunst.

Bovenstaand schilderij van de Tempelberg in Jeruzalem is gemaakt door de Duitse schilder Gustav Bauernfeind (1848-1904). De leiders van Qatar verzamelden de laatste jaren veel schilderijen van westerse kunstenaars door mee te bieden op internationale veilingen, wat verklaart waarom onder andere de prijzen voor de Duitser Bauernfeind de afgelopen jaren zo enorm zijn gestegen.

Qatar kocht de afgelopen twintig jaar liefst zevenhonderd schilderijen en tekeningen van westerse kunstenaars uit met name de 19de eeuw, maar ook uit de 17de en 18de eeuw. Deze kunstwerken geven volgens de museumleiding een karakteristiek beeld van de visie van westerlingen op het leven in het voor hen verre oosten.

Het Museum of Islamic Art is gebouwd op initiatief van sheik Hamad bin Khalifa Al Thani. Kunstenaars, verzamelaars, werkzoekenden en stagiairs kunnen zich overigens melden bij de museumleiding. Hoewel inwoners van Qatar voorrang krijgen, zegt het museum graag in contact te komen met talent uit andere werelddelen. Het e-mailadres staat op de site van de Qatar Museums Authority.

Lees ook:Rijksmuseum leent werken aan Qatar
Lees ook:Israelisch museum omarmt Arabische kunst
Lees ook:Maskers in het Cobra Museum
Lees ook:400 jaar Nederland- Turkije in het Rijksmuseum
Lees ook:Onbekend werk van Klimt opgedoken in Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>