Grachtenfestival in het Van Gogh Museum

Muziek in het Van Gogh Museum CREDITS: Grachtenfestival Amsterdam

Muziek in het Van Gogh Museum CREDITS: Grachtenfestival Amsterdam

De wekelijkse Vrijdagavond in het Van Gogh Museum staat vrijdag 22 augustus in het teken van Grachtenfestival Amsterdam. Geen concertsetting, maar een smeltkroes van jong, kunstminnend publiek en de kans om Van Goghs meesterwerken in een heel andere sfeer te bekijken. Cellokwintet Ensemble FIVE geeft deze avond twee korte concerten van 20.15 tot 20.45 en van 21 tot 21.30 uur in de centrale hal van het museum.

Ensemble FIVE is een jong interdisciplinair ensemble uit Amsterdam bestaande uit 5 jonge cellisten, 10 componisten, een choreograaf en een scenograaf. Samen creëren ze een nieuwe beleving van hun instrument door componisten uit genres als pop, jazz, klassiek en filmmuziek nieuwe werken voor hen te laten schrijven. Daarnaast werken ze ook samen met choreografen en visuele artiesten aan een setting waarbij de luisteraar zelf beslist hoe dicht hij gaat zitten bij het kwintet. Ze willen daarmee een brug slaan tussen zowel klassiek geschoolde luisteraars als publiek dat juist niet gewend is naar klassieke muziek te luisteren, maar zich door het indringende geluid van vijf celli even in een andere wereld wanen.

Nu kun je je in het Van Gogh Museum toch al in een andere wereld wanen mede dankzij de werken van Vincent van Gogh, maar wie nog niet genoeg heeft op deze vrijdagavond, kan terecht bij EYE Film Instituut Nederland voor de documentaire JAZZ ON A SUMMER’S DAY (1959). Deze documentaire is een verslag van het vierdaagse jazzfestival in Newport, Rhode Island in 1958. met onder andere een jonge Louis Armstrong, Dinah Washington, Thelonious Monk en Gerry Mulligan.

Overigens: als gesproken wordt over de centrale hal van het museum, dan is dit nog niet de nieuwe entree waar het Van Gogh Museum aan werkt. Het nieuwe entreegebouw van het Van Gogh Museum wordt vanaf heden ondersteund door Van Lanschot waarbij de bank de bouw van de nieuwe entree van het museum tevens financieel zal ondersteunen.

Lees ook:Klassiek tijdens Museumnacht in De Nieuwe Kerk
Lees ook:Van Gogh Museum krijgt nieuwe entree
Lees ook:FashionWeek in Van Gogh Museum
Lees ook:Van Gogh Museum introduceert nieuwe website
Lees ook:De Van Gogh van de toekomst, gemaakt op de computer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>