Rijksmuseum ontvangt topstuk Meindert Hobbema uit gift

Nederland, Amsterdam, 06-06-2014. Schenking van een topstuk van Meindert Hobbema. Het doek 'Boslandschap met een vrolijk gezelschap in een wagen' uit circa 1665 is geschonken door de familie Van Dedem (Willem van Dedem). FOTO: Olivier Middendorp

Nederland, Amsterdam, 06-06-2014.
Schenking van een topstuk van Meindert Hobbema. Het doek ‘Boslandschap met een vrolijk gezelschap in een wagen’ uit circa 1665 is geschonken door de familie Van Dedem (Willem van Dedem).
FOTO: Olivier Middendorp

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een topstuk van Meindert Hobbema als gift mogen ontvangen. Het werk ‘Boslandschap met een vrolijk gezelschap in een wagen’ (ca. 1665) van de Nederlandse 17ee-eeuwse schilder Meindert Hobbema is voor het Rijksmuseum de grootste schenking in de afgelopen 50 jaar.

Het uitzonderlijk goed bewaarde landschap behoort tot de beste werken van Hobbema, die bekend staat als één van de beroemdste landschapschilders uit de Gouden Eeuw. De schenking komt uit de collectie van de in Engeland woonachtige Willem baron Van Dedem. Het topstuk vervult een sleutelrol in de collectie van het Rijksmuseum en is vanaf vandaag te zien op de Eregalerij. Volgens Wim Pijbes, hoofddirecteur Rijksmuseum, is het werk van Hobbema een droom die werkelijkheid wordt. “Een lange traditie van belangrijke schenkingen aan het Rijksmuseum wordt op het hoogste niveau eer aan gedaan. Een topstuk van Hobbema ontbrak tot nu toe in het Rijksmuseum.”

Het werk van Hobbema toont een vrolijk gezelschap trekkend met paard en wagen langs enkele boerderijen in een bosrijk landschap. Figuren aan de kant van de zandweg beantwoorden hun uitbundige gezwaai. Meindert Hobbema stond bij dit werk op het hoogtepunt van zijn carrière en leerde het schildersvak van Jacob van Ruisdael. Hoewel Hobbema’s landschappen erg lijken op die van zijn leermeester, zijn zij lichter en vrolijker. Boomtoppen strekken zich hoog uit in de lucht en bladeren glanzen in de zon. Opvallend is dat Hobbema zijn bomen van achteren belichtte, wat de voorstelling extra diepte geeft.

De schenking door Willem baron Van Dedem is een bijzondere. Willem baron Van Dedem verzamelt al meer dan 50 jaar 17e-eeuwse Nederlandse schilderkunst. Zijn verzameling wordt gezien als één van de belangrijkste op dit gebied. De heer Van Dedem is erelid van de Vereniging Rembrandt, was bestuurslid van het Museum Boijmans Van Beuningen en is voorzitter van TEFAF Maastricht. De schenking van het werk van Meindert Hobbema past in de traditie van schenkingen van Henri Deterding (1921), François Gérard Waller (1930) en het echtpaar De Bruijn-Van der Leeuw (1962).

Lees ook:Rijksmuseum Twenthe onthult nieuwe aanwinst
Lees ook:Politie vindt gestolen kunst Noortman
Lees ook:Een muzikale verrassing in het Rijksmuseum
Lees ook:Topstuk beeldhouwer Adriaen de Vries vanaf nu in Rijksmuseum
Lees ook:Uit en thuis. Landschapstekeningen uit de John en Marine van Vlissingen Collectie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>