De man in de kunst door de ogen van de vrouw

Header Mannen door Vrouwen CREDITS: Stedelijk Museum Zwolle

Header Mannen door Vrouwen CREDITS: Stedelijk Museum Zwolle

Grote mannelijke kunstenaars van weleer gebruikten graag een vrouw als model. Ik kan het ze niet kwalijk nemen, omdat de vrouw een fantastisch onderwerp is met haar vormen, uitstraling en al dan niet aanwezige moederlijke gevoelens. Maar het is ook wel eens leuk om een manspersoon een hoofdrol te laten vervullen in een kunstwerk. Gelukkig dachten meerdere vrouwelijke kunstenaars daar hetzelfde over, met de tentoonstelling ‘Mannen door Vrouwen: vijf eeuwen kunst’ in het Stedelijk Museum Zwolle tot gevolg!

De tentoonstelling is dé zomertentoonstelling van het museum in Zwolle. Het is voor het eerst in de Nederlandse kunstgeschiedenis dat is gekeken naar hoe vrouwen mannen verbeelden. Het Stedelijk Museum Zwolle verrichtte onderzoek dat een aantal interessante uitkomsten opgeleverd. Zo zijn er bepaalde types te onderscheiden die al vanaf de zestiende of zeventiende eeuw terugkomen. De vaderfiguur, de drinker en de partner bijvoorbeeld. Alleen de manier waarop de mannen verbeeld worden is veranderd in de loop van de tijd. Andere kanten van de man zijn pas de laatste decennia verbeeld. En dat maakt de tentoonstelling leuk en afwisselend, maar soms ook confronterend.

Sara Troost Portret van een heer, ca. 1800 Olieverf op doek 51 x 40 cm Stedelijk Museum Zwolle

Sara Troost
Portret van een heer, ca. 1800
Olieverf op doek
51 x 40 cm
Stedelijk Museum Zwolle

De tentoonstelling toont werken uit oude tijden, maar ook hedendaagse kunst is aanwezig. De werken hangen zelfs door elkaar, wat het een aangenaam geheel maakt, omdat wel is gekeken naar de verschillende types van de man.  Denk dan formele portretten van Sara Troost of Cornelia toe Boecop naast vrij werk van Patricia Steur. Een lachwekkend fragment uit Toren C naast de hardwerkende boeren van Jo Koster en werk van Maria Friberg waarin de machtsstrijd van mannen op kantoor tot uitdrukking komt. De respectvolle verbeelding van Marguerite Feuerstein naast intiem werk van Natasja Bennink of Carmen de Vos of kijk naar de werken van Inez van Lamsweerde, Charlotte van Pallandt en Julia Cameron.

In de tentoonstelling komen alle facetten van de man langs: zijn lichaam, seksualiteit, zijn werk, zijn vrijetijdsbesteding en wellicht ook de dagelijkse ergernissen. De tentoonstelling toont de man voor het eerst op een manier waarop de vrouw hem beziet: respectvol, maar met een knipoog en soms een kritische noot!

De tentoonstelling is te zien vanaf 1 juni tot en met 21 september.

Lees ook:Modeltekenen met mannelijk naakt in Zwolle
Lees ook:Mannen vs. Vrouwen in Stedelijk Museum Zwolle
Lees ook:Stedelijk Museum Zwolle presenteert: de werken van Rabobank Salland
Lees ook:Theatrale lezing in het Stedelijk Museum Zwolle
Lees ook:De Maakbare Mens in Zwolle

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>