Symbolisme van Van Gogh tot Kandinsky

Afgelopen weekend werd in het Van Gogh Museum te Amsterdam de tentoonstelling ‘Dreams of Nature. Symbolisme van Van Gogh tot Kandinsky’ geopend. In deze tentoonstelling worden 70 symbolistische landschappen van Europese schilders als Van Gogh, Kandinsky, Gauguin, Munch en Mondriaan getoond.

Het symbolisme is een toonaangevende stroming in de schilderkunst tussen circa 1880 en 1910. Hoewel het symbolisme vooral bekend staat om de psychisch geladen voorstellingen van de menselijke figuur, was ook het landschap een belangrijk onderwerp. In tegenstelling tot de impressionisten, die de waarneembare werkelijkheid schilderden, zochten de symbolisten in de natuur de expressie van hun eigen emoties, ideeën en dromen. In hun ‘landschappen van de ziel’ verbeeldden zij hun visie op de dood, oneindigheid en de kosmos, gevoelens van nationalisme of ideeën over de wetenschap en moderne tijd. Een groot gedeelte van de 70 droomlandschappen die tijdens de tentoonstelling ‘Dreams of Nature’ getoond worden, zijn nu voor het eerst in Nederland te zien.

 

Het symbolisme kwam voort uit de filosofie en poëzie en was nauw verbonden met muziek. Zo liet Kandinsky zich inspireren door de muziek van Schönberg en schreef Rachmaninov een compositie bij Het dodeneiland van Böcklin. Als je de tentoonstelling bezoekt is er dan ook de mogelijkheid om muziek uit de periode van het symbolisme te beluisteren. Ook kun je aan verschillende activiteiten deelnemen, zoals de gratis zondaglezingen, workshops, performances en live muziek.

De tentoonstelling ‘Dreams of Nature. Symbolisme van Van Gogh tot Kandinsky’ is nog tot en met 17 juni in het Van Gogh Museum te zien en zal daarna ook Edinburgh en Helsinki te zien zijn.

Lees ook:Nienke Bakker nieuwe Conservator Schilderijen bij Van Gogh Museum
Lees ook:Kandinsdky in Gemeentemuseum Den Haag
Lees ook:Cézanne inspireert Bergense School
Lees ook:Creatief met Van Gogh
Lees ook:Verdwenen Van Gogh komt boven water

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>