Dit weekend laatste kans om te bezoeken (week 22)

Dit weekend zullen verschillende tentoonstellingen in Amsterdamse en Rotterdamse musea sluiten. In het Foam zullen “Set Amsterdam” van Dana Lixenberg en “Antiphotojournalism” sluiten. In Rotterdam kun je eventueel in één keer drie musea bezoeken die dicht bij elkaar liggen. De mooie en kleurrijke tentoonstelling “Schoonheid in de wetenschap” kun je in het Boijmans bekijken, in het Chabotmuseum kun je “Werelden van kleur” zien en in de Kunsthal kun je nog de foto’s van Kosuke Okahara zien.

Afterlife 1, 2010 © Adam Broomberg & Oliver Chanarin

In het Amsterdamse Fotomuseum (Foam) zullen de tentoonstellingen “Set Amsterdam” van Dana Lixenberg en “Antiphotojournalism” voor het laatst te zien zijn. Lixenberg heeft de stad Amsterdam op foto’s vastgelegd als een soort filmset. Opmerkelijk is echter dat in deze foto’s mensen en sporen van menselijke activiteit ontbreken. Op deze manier kan de beschouwer zich alleen op de ruimte en op details concentreren. In Antiphotojournalism worden nieuwe ontwikkelingen in de fotojounalistiek in beeld gebracht aan de hand van werken van verschillende fotografen. De laatste jaren zijn er namelijk nieuwe werkwijzen, strategieën, perspectieven en technieken ontstaan zodat het Foam opmerkt dat de fotojournalistiek niet dood is, maar juist een opmerkelijke en onverwachte renaissance beleeft.

In Rotterdam kun je “Schoonheid in de Wetenschap”in het Museum Boijmans van Beuningen bezoeken, waar men zich heeft afgevraagd of er in wetenschappelijk onderzoek, behalve kennis en inzicht, ook schoonheid te vinden is. Schoonheid straalt naar mijns inziens zeker van de natuurlijke vormen en kleuren van bijvoorbeeld schimmels en bacteriën af. Mocht je hierin geïnteresseerd zijn, dan kun je op de website een interessant filmpje met fragmenten van Prof. dr. Hans Galjaards lezing en afbeeldingen uit de tentoonstelling bekijken.

Kosuke Okahara, Aina, 26 jaar, 2007 ©Kunsthal Rotterdam

De tentoonstelling “Ibasyo, Kosuke Okahara” in de Kunsthal te Rotterdam laat foto’s van zes jonge Japanse vrouwen zien die fotograaf Kosuke Okahara vier jaar lang gevolgd heeft. Deze vrouwen hebben in zelfverwonding een overlevingsmechanisme gevonden en op deze manier komen ze in contact met hun ‘ibasyo’. Ibasyo is de Japanse benaming voor de fysieke en emotionele plaats waar iemand zich op zijn gemak voelt.

En tot slot kun je ook nog langs het Chabotmuseum in Rotterdam waar je een collectie kleurrijke werken van onder andere Claude Monet, Piet Mondriaan, Ernst Ludwig Kirchner en Yves Klein afkomstig uit kunstmusea in Krefeld kunt bekijken.

Lees ook:POP- in Party voor Foam
Lees ook:Grant Willing in het FOAM
Lees ook:FOAM verwelkomt Dana Lixenberg
Lees ook:Genomineerden Steenbergen Stipendium 2011 bekend
Lees ook:Paul Huf Award gaat naar Raphaël Dallaporta

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>