Rachid Koraïchi wint Jameel Prize 2011

 

Rachid Koraichi, The Invisible Masters, 2008. Courtesy of October Gallery. Foto: Jonathan Greet

Het Victoria and Albert Museum heeft op maandagavond bekend gemaakt dat Rachid Koraïchi de winnaar is van de Jameel Prize met zijn werk Les Maîtres invisibles uit 2008. Deze prijs wordt uitgereikt aan internationale hedendaagse kunstenaars en designers die zich in hun werken lieten inspireren door Islamitische ambachtstradities. Koraïchi heeft een geldbedrag ter waarde van £25,000 gewonnen.

Les Maîtres invisibles is een serie met geborduurde stoffen banners die vertellen over de levens en nalatenschap van de veertien grote mystici van de Islam. Koraïchi citeert beroemde Islamitische denkers en dichters zoals Rumi en El Arabi op de banners, om de verfijning en tolerantie van de islamitische ideologie te tonen en hoe relevant deze vandaag de dag nog altijd is.

Eerder dit jaar werd een shortlist van tien kunstenaars voor de Jameel Prize bekend gemaakt. Naast het winnende werk van Koraïchi, worden de werken van de andere kunstenaars op de short list ook in de tentoonstelling van het Victoria and Albert Museum gepresenteerd. De tentoonstelling “The Jameel Prize 2011” is nog tot en met 25 september te zien, daarna zullen de kunstwerken tevens in het Midden- Oosten en Noord- Afrika gepresenteerd worden.

Lees ook:Victoria & Albert Museum eert Islamitische traditie
Lees ook:Recordbrekende expositie Alexander McQueen komt naar Londen
Lees ook:Turner Prize 2011
Lees ook:Duncan Campbell wint Turner Prize 2014
Lees ook:Europees museum van het jaar 2011: de genomineerden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>