Vier genomineerden Prix de Rome 2015 exposeren

De genomineerden van de Prix de Rome gaan exposeren CREDITS LOGO: Prix de Rome

De genomineerden van de Prix de Rome gaan exposeren CREDITS LOGO: Prix de Rome

Op 20 november om 18.00 uur opent de tentoonstelling met het werk van de vier genomineerden voor de Prix de Rome 2015 in de Appel arts centre in Amsterdam. Vanaf dat moment kan iedereen kennismaken met het nieuwe werk van Foundland, Hedwig Houben, Christian Nyampeta en Magali Reus.

Zij zijn de afgelopen vijf maanden in de gelegenheid gesteld om werk te maken waarop zij door de internationale jury beoordeeld zullen worden, waarna op 17 december de winnaar bekend wordt gemaakt door minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Op 20 november wordt tevens de publicatie gepresenteerd met het werk van de genomineerden. Deze bevat teksten van onder anderen Lucette ter Borg, Lauren van den Hout en Richtje Reinsma en is uitgegeven door nai010 uitgevers. Avrotros Kunstuur maakt portretten van alle genomineerden, die in de tentoonstelling te zien zijn en waarvan een compilatie wordt uitgezonden op 20 december.

De bekendmaking van de winnaar door minister Bussemaker op 17 december is vanaf 15.00 uur live te volgen via www.prixderome.nl. De winnaar van deze belangrijke prijs ontvangt een geldbedrag van 40.000 euro en een werkperiode van drie maanden bij de American Academy in Rome. De tentoonstelling is tot en met 17 januari 2016 te zien.

De vier genomineerde kunstenaars werden, tegelijk met 70 andere kunstenaars, voorgedragen door een brede groep scouts en vervolgens voor de shortlist geselecteerd door een internationale jury. Elk leggen zij zeer verschillende maar ook subtiel op elkaar inwerkende interesses aan de dag en maken kunst die zowel onderzoekend is als performatief. De jury bestaat uit Pernille Albrethsen (freelance criticus, auteur en curator), Beatrix Ruf (directeur Stedelijk Museum), Jan van de Pavert (beeldend kunstenaar en winnaar 1987), Francesco Stocchi (conservator moderne en hedendaagse kunst Museum Boijmans Van Beuningen), Roy Villevoye (beeldend kunstenaar) en voorzitter Birgit Donker (directeur Mondriaan Fonds).

De Prix de Rome is de oudste en belangrijkste prijs in Nederland voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar. De geschiedenis van de prijs gaat terug tot 1808 toen Lodewijk Napoleon de Prix de Rome in Nederland introduceerde ter bevordering van de kunsten. Hoewel de prijs zich daarna regelmatig vernieuwd heeft, is het doel nog altijd getalenteerde beeldend kunstenaars te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. Sinds januari 2013 wordt de prijs georganiseerd door het Mondriaan Fonds.

BRON: Persbericht Mondriaan Fonds. Meer informatie: www.prixderome.nl

Lees ook:Kanshebbers Prix de Rome Architectuur 2014 maken zich op voor finale
Lees ook:Negen namen op shortlist Prix de Rome
Lees ook:Magali Reus wint Prix de Rome 2015
Lees ook:Nicoline van Harskamp wint Prix de Rome
Lees ook:Mondriaan Fonds maakt finale-opdracht Prix de Rome bekend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>