Vroeg werk van Salvador Dalí na 26 jaar authentiek verklaard

Salvador Dalí in 1939 CREDITS: Wikimedia Commons fotograaf onbekend

Salvador Dalí in 1939 CREDITS: Wikimedia Commons fotograaf onbekend

Een vroeg werk van Salvador Dalí is na 26 jaar door experts als authentiek verklaard. Het betreffende werk werd in 1988 in een Spaanse antiekwinkeltje in Gerona gekocht door de kunsthistoricus Tomeu L’Amo. Experts deden er jaren over om te achterhalen of het werk echt van Dalí was of van een andere kunstenaar. 

Volgens de onderzoekers werd het betreffende schilderij in 1921 door Dalí gemaakt. De Spaanse kunstenaar was toen 17 jaar oud. De vinder van het werk, Tomeu L’Amo, ging na zijn vondst er meteen vanuit dat het werk van Salvador Dalí was, maar volgens de eigenaar van de antiekwinkel was dit niet het geval. Hij baseerde zijn ontkenning op het feit dat het schilderij het jaartal 1896 had. Dat was acht jaar voordat de Spaanse kunstenaar geboren werd. Hij verkocht het werk uiteindelijk voor 150 euro aan L’Amo. 150 euro staat gelijk aan destijds 25.000 pesetas.

In de volgende 26 jaar liet Tomeu L’Amo volgens het Spaanse ABC nader onderzoek verrichten naar het werk, dat volgens experts nu het eerste surrealistische werk van de Catalaanse artiest blijkt te zijn. Zij baseren zich op allerlei moderne technieken, waaronder infraroodtechnologie. Een handschriftdeskundige heeft verder geconcludeerd dat de tekst op het schilderij door Dalí is geschreven. Het Dalí Museum in Figueras heeft het schilderij overigens nog niet als echt erkend.

Het betreffende werk laat engelen zien die rond een op een baarmoeder lijkende voorstelling cirkelen. In het Spaans wordt het werk ‘El Nacimiento intrauterino’ genoemd, oftewel ‘de intra-uteriene geboorte’.

Lees ook:Verdwenen Van Gogh komt boven water
Lees ook:Veilinghuis ontdekt en onthuld onbekende Velázquez
Lees ook:Noors museum schenkt schilderij Matisse terug aan joodse familie
Lees ook:Verkocht schilderij belandt bij afval na veiling
Lees ook:Politie vindt gestolen ‘Rembrandt’ na 15 jaar terug

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>