BEINGS: de wilde verschijnselen van het nu

Patricia de Ruijter - BEINGS CREDITS: Patricia de Ruijter, Lecturis

Patricia de Ruijter – BEINGS CREDITS: Patricia de Ruijter, Lecturis

Afval is onlosmakelijk verbonden aan de natuur van nu. Door de mens gedumpt en in kaart gebracht door fotografe Patricia de Ruijter wordt haar eigen habitat ‘De Oeverlanden’ in Amsterdam getoond in het fotoboek BEINGS. ‘De Oeverlanden’ is een groene strook aan Het Nieuwe Meer, ingeklemd tussen snelweg en Schiphol. Hier zoomt De Ruijter in op de natuur. Wie het ziet, begrijpt het: wilde en eetbare planten leven samen met condooms, verlaten plastic verpakkingen, autolicht en ondefinieerbaar vuil. Van veraf niet meer dan vlekken op een weg, van dichtbij de wilde verschijnselen van het nu. Wind, water, zuurstof, alles ontfermt zich over het nutteloze restmateriaal, maakt het met kracht weer levend en draagt het een poosje met zich mee. Deze halfwezens of verschijnselen ogen als je ze goed bekijkt vaak levensecht, soms afstotelijk, soms aandoenlijk. Soms is het onderscheid met levende wezens nauwelijks zichtbaar: troep of leven, materie of energie.

Wie graag eens met eigen ogen wil bekijken hoe de natuur en afval samen kunnen gaan, moet zich zeker verdiepen in het boek BEINGS. Dit boek is vanaf  11 mei beschikbaar in het kader van de Internationale Architectuur Biënnale 2014 met als thema Urban by Nature. Het boek is zowel Nederlands- als Engelstalig.  Het ISBN van het boek is 978-94-6226-063-4 en het kost 29,50 euro. Tijdens De Donkere Kamer op 4 juni zal Patricia de Ruijter nog een signeersessie houden in LantarenVenster in Rotterdam.

Lees ook:HA Schult brengt leger van afvalmensen tot leven in Tel Aviv
Lees ook:De kleur, het licht en het landschap van Nathalie Duivenvoorden
Lees ook:RE Store maakt kunst uit afval
Lees ook:Signed by the artist: Ai Weiwei by Taschen
Lees ook:Kunst met schimmels

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>