In the picture: Dieneke Dozeman

Dieneke Dozeman bij haar huisjes CREDITS: José van der Wegen

Dieneke Dozeman bij haar huisjes CREDITS: José van der Wegen

Iedere kunstenaar heeft zijn of haar eigen verhaal. De één stapte in de wereld van kunst, omdat hij of zij het gewoon leuk vond, de ander zag het als een roeping en weer een ander rolde er als vanzelf in. Al die kunstenaars vertellen een verhaal, een verhaal dat tot leven komt via de rubriek ‘In the picture’. Dit keer mag Dieneke Dozeman uit Hoogeveen haar verhaal doen!

“Ongeveer 17 jaar geleden ben ik gestart met het kleien en boetseren bij de hobbyclub. Ik werd door een vriendin gevraagd om mee te gaan kleien met lapjes. Daarbij wordt klei op stof aangebracht, zodat er plakkaten van gemaakt kunnen worden en je er bijvoorbeeld huisjes van kunt maken. Ik ging mee en heb een aantal mooie huisjes gemaakt. Ik heb van veel mensen gehoord dat ze lijken op de huisjes van de KLM, maar ik wist daar toen nog helemaal niet vanaf. Mijn huisjes vind ik er eigenlijk ook helemaal niet op lijken. De huisjes van de KLM zijn kleiner en meer gedetailleerd.”

De schildpad, de nieuwste creatie van Dieneke CREDITS: José van der Wegen

De schildpad, de nieuwste creatie van Dieneke CREDITS: José van der Wegen

Vernieuwen

“Het fijne van kleien is dat je steeds opnieuw kunt beginnen als de klei nog niet gebakken is. Ik weet zelf vaak niet wat het wordt en dat is bij klei een voordeel. Als het niets is of is geworden, dan kun je het vernieuwen. Je kunt echt alles met klei. Het is altijd hetzelfde materiaal, maar toch kun je er altijd wat anders van maken.” Hoewel klei klei is, zijn er wel gradaties in te vinden. “Je hebt grove klei en fijne klei. Ik werk het liefste met een gemiddelde kleisoort, van 123.” Zoals elke kunstenaar heeft iedereen zijn of haar eigen adresjes om materialen te halen. Dieneke haalt haar klei in Surhuisterveen. “Ik koop dan altijd hele voorraad klei en pakken glazuur, want de klei wordt door mij uiteindelijk ook bewerkt met glazuur.”

Sinds Dieneke de 65 jaar is gepasseerd, is ze veel vaker met haar hobby bezig. Maar omdat ze al jarenlang ervaring heeft, is een werk ook veel sneller klaar. “De beeldjes waar ik mee begon, een ouderpaar met kind of kinderen, zijn tegenwoordig in één avond klaar. Dan heb ik het wel alleen over het boetseren zelf. Na het maken moet je de klei immers eerst zo’n 14 dagen laten drogen, voordat het gebakken kan worden. Bij klei is het erg belangrijk dat je alles op tijd doet. Gelukkig heb ik van mijn man een klein oventje gekregen. Hierin kan ik zelf beeldjes afbakken. Voor grotere werken ben ik wel afhankelijk van de oven van de hobbyclub, maar dat is geen enkel probleem.”

Het beeld met het engeltje CREDITS: Dieneke Dozeman

Het beeld met het engeltje CREDITS: Dieneke Dozeman

Engeltje

Dieneke maakt diverse voorwerpen van klei. “Alles wat van klei gemaakt kan worden, maak ik. Dat gaat van kleikralen tot dus beeldjes. De beeldjes van de ouderparen met kinderen zijn wel heel erg populair. Deze beeldjes maak ik in diverse varianten. De beeldjes zijn daarmee geschikt voor alle gezinnen, of je nu één kind hebt, twee of meer. Het is zelfs mogelijk de hond of kat in het beeld te laten verwerken. Ik heb ook éénmaal een beeldje gemaakt voor een vrouw, die vier kinderen had, waarvan er één overleden was. Daarvoor heb ik een beeldje gemaakt met twee ouders, vier kinderen, waarvan één met de vleugels van een engeltje. Deze mevrouw was heel erg blij met dit beeldje.”

Andere beeldjes die Dieneke maakt, zijn net zo populair. “Ik maak bijvoorbeeld kleine muisjes, die op kunstmarkten altijd goed verkopen. Maar dat geldt ook voor de bloemen op steel en de kleikralen, verwerkt in sieraden.” Één van de nieuwste creaties van Dieneke is een schildpad. “Deze vind ik erg mooi om te maken. Deze schildpadjes heb ik uiteraard van tevoren uitgedacht, maar dat is dus niet altijd het geval. Ik begin weleens, terwijl ik geen idee heb wat het gaat worden.”

Dieneke in haar atelier CREDITS: José van der Wegen

Dieneke in haar atelier CREDITS: José van der Wegen

Goed doel

Kleien en boetseren is voor Dieneke dan ook een vorm van ontspanning en improvisatie en werken op gevoel. Dat geldt echter niet alleen voor het kleien zelf, maar ook voor het glazuur. “Je hebt diverse soorten glazuur die ook verschillende resultaten geven. Ik ben hier soms mee aan het experimenteren, bijvoorbeeld door te kijken wat twee verschillende soorten glazuur naast elkaar doen en wat ze samen doen. Dat kan soms prachtige resultaten geven.” Ook het bakproces in de oven kan anders zijn. “De rakoe-stook wordt buiten in de oven gedaan waarbij het werk bij 1.025 graden met een tang uit de oven wordt gehaald. Daarna gaat het in een ton met houtsnippers, waarna het zaagsel gaat branden. Door snel een deksel er op te plaatsen, kan de zuurstof niet goed weg. Na een poosje afkoelen kan het werk voorzichtig in een ton met koud water worden gedaan. Als het werk geheel afgekoeld is, kun je het met een schuursponsje schoonmaken en zie je direct het gecraqueleerde resultaat. Het mooie hiervan is dat je zo altijd verschillende resultaten behaalt, geen voorwerp uit de oven zal hetzelfde zijn. En dan kom je weer bij het feit dat je werkt met hetzelfde materiaal en toch altijd iets anders realiseert.”

“Ik ben er echt als een hobby mee begonnen, maar inmiddels is het meer dan dat. Ik werk bijvoorbeeld ook in opdracht en verkoop regelmatig wat. Daarvoor bezoek ik ook kunstmarkten. De opbrengst van de verkoop is niet voor mijzelf. Natuurlijk kost boetseren geld, maar de gehele opbrengst geef ik aan het goede doel. Alles wat ik verkoop, gaat dus naar het goede doel. Via via kwam ik bij de Stichting De Brug in Cambodja terecht. 97% van de gelden van de Stichting komt bij de lokale bevolking in Cambodja zelf terecht. Dat vind ik een mooie gedachte. Ik doe iets wat ik zelf leuk vind en een ander kan er van mee profiteren. Dat geeft me een heel goed gevoel.”

Wilt u meer weten over het werk van Dieneke? Dat kan. Kijk dan op de website van Dieneke.

Lees ook:Etiye Dimma Poulsen sluit eigen expositie in Leonhard’s Gallery
Lees ook:Bod op Chinese beeldjes blijkt nep
Lees ook:In the picture: Patrick Beverloo
Lees ook:Warhols portret van Elizabeth Taylor onder de hamer
Lees ook:Chinese nepbieder heeft eigen veilinghuis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>