Kunst vervangen door reclame

James Wille Faust, Chrysalis, 2008. Foto: IBJ

Het kunstwerk Chrysalis, dat James Wille Faust in opdracht van het Indianapolis International Airport gemaakt heeft, zal naar een opslagruimte worden ‘verbannen’ zodat er een reclamebord kan hangen. Het werk hangt al drie jaar op een prominente plaats op één van de drukste kruisingen van het vliegveld. Juist doordat het werk op een prominente plaats hangt en door iedereen wordt opgemerkt, zal het plaats moeten maken voor reclameborden.

Kunstenaar James Wille Faust is zeer teleurgesteld en ontdaan door deze beslissing. Hoewel hij wist dat zijn werk uiteindelijk vervangen zou worden, had Faust echter niet verwacht dat dit al zo snel nadat het geïnstalleerd was zou gebeuren (minder dan drie jaar) en zeker niet om plaats te maken voor elektronische reclameschermen. Hij heeft het ‘sculpturale schilderij’ destijds namelijk speciaal voor de huidige (drukke) locatie op het vliegveld ontworpen, in samenwerking met een ingenieur en legt uit: “You go from one place to another. The airport is the Chrysalis, it’s between sky and earth”.

Carlo Bertolini, woordvoerder voor het Indianapolis Airport Authority, realiseert zich dat dit veel stof doet opwaaien en dat niet iedereen het met deze beslissing eens zal zijn. Vervolgens vergelijkt Bertolini reclameboodschappen met kunstwerken om de beslissing te vergoelijken: “We really are committed to finding a tasteful balance between advertising and art. We recognize there’s a place for both of them here” en “It will be replaced by art as well, but we acknowledge there will be advertising. And it is a good spot, obviously.”

 

Het werk Chrysalis van James Wille Faust (rechts) en Jan Martin (links). Jan Martin is de engineer die de metalen elementen heeft gebouwd. Foto: Michelle Pemberton / The Star

Het vliegveld heeft Faust wel aangeboden om zijn kunstwerk in de Indiana Convention Center op te hangen. Voor de nieuwe locatie zou het werk echter zodanig aangepast moeten worden, dat dit het kunstwerk zou ruïneren, aldus de kunstenaar. Jammer genoeg lijkt het kleurrijke ‘sculpturale schilderij’ hierdoor in september naar een opslagplaats verbannen te worden. (Bron:Chicago Tribune, Wishtv, Newstimes, Indystar)

 

 

Lees ook:Tefaf trekt ruim 70 duizend bezoekers
Lees ook:Russische rechter verbiedt kunstwerk
Lees ook:Helsinki kan op zoek naar sponsoren voor Guggenheim
Lees ook:Daan Roosegaarde opent nieuw permanent kunstwerk op Schiphol
Lees ook:Te koop: een geheim kunstwerk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>