Lecturis Award 2011 voor Edward Clydesdale Thomson

Edward Clydesdale Thomson, Borderline Picturesque & the Recounting Prospect (part three), 2010. Foto: Frank Lundvigsen

Vandaag werd de prestigieuze Lecturis Award 2011 (voorheen de Thieme Art Award) tijdens de Art Amsterdam uitgereikt aan de Schot Edward Clydesdale Thomson (woont en werkt in Rotterdam). Deelnemende galeries hebben 58 kunstenaars voorgedragen voor deze prijs en Thomson is door een vakjury uit al deze kunstenaars gekozen. Kunstenaars als Folkert de Jong, Jasper de Beijer, Karen Sargsyan en Rashid Ben Ali gingen hem voor. Thomson wint hiermee een solotentoonstelling op de Art Amsterdam 2012 en hij mag een monografie laten produceren.

De vakjury, bestaande uit Renée Drake ( verzamelaar), Annie FIetcher (conservator Van Abbemuseum), Martha Kirszenbaum (onafhankelijke curator) en Sandra Smets (critica NRC Handelsblad), koos voor de hedendaagse installaties van Thomson. In het juryrapport wordt het werk van Thomson als volgt beschreven: “Edward Clydesdale Thomson maakt een soort puzzles van het pittoreske. Hij kiest mooie plaatjes van stereotiepe vergezichten langs bergen, plaatjes waar we graag intrappen en ons inbeelden dat we daar zijn. Zijn werk gaat over perceptie, over wat we mooi vinden en wat we willen geloven. Hij speelt met clichés daarvan, die hij inpakt in conceptueel uitziende installaties die meer verbergen dan tonen.”

Werk van Edward Clydesdale Thomson is momenteel ook te zien op de Prix de Rome tentoonstelling, waar hij genomineerd werd voor de ‘longlist’. Door de Prix de Rome werd Thomson’s werk omschreven als kunstwerken die aanzetten tot een heroverweging van hoe we de werkelijkheid ervaren. Thomson hoopt de beschouwer tot denken aan te zetten. “Zijn recente werk komt voort uit een fascinatie met het landschap, vooral hoe deze zich verhoudt tot culturele formatie.”Mocht je hier meer over willen lezen of een interview met Thomson willen zien, klik dan hier. (Bron: Art Amsterdam en Prix de Rome)

Lees ook:Genomineerden Prix de Rome 2011
Lees ook:Nicoline van Harskamp wint Prix de Rome
Lees ook:Kanshebbers Prix de Rome Architectuur 2014 maken zich op voor finale
Lees ook:David Bade in het GEM
Lees ook:Pilvi Takala wint Prix de Rome

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>