Online Art Fair – Fail of succes?

VIP Art Fair

Uiteraard waren alle ogen de afgelopen tijd gericht op de VIP (Viewing art in private) Art Fair. Zou s’ werelds eerste volledig online kunstbeurs een succes worden of was het initiatief eenvoudig weg zijn tijd te ver vooruit?

Toen op 22 januari, 138 galeries uit 30 landen hun virtuele stands openden voor het online publiek, waren de verwachtingen hoog gespannen. Het is ook niet moeilijk om te zien waarom. De kunstbeurs is de eerste in zijn soort. Er werd de voorstelling geschetst dat het net zo zou zijn als een “echte” kunstbeurs alleen zonder de bijkomende stress.

Op de openingsdag was het omgekeerde echter het geval. Door de vele nieuwsgierige bezoekers op de eerste dag, ontstond er zoveel verkeer naar de website, dat deze het niet aankon. Dit zorgde dan ook voor veel frustratie bij zowel de galeriehouders alsook bij de bezoekers. Onder andere de chatfunctie  waarmee de bezoekers zouden moeten kunnen communiceren met de galeriehouders deed het niet meer en op twitter werd de site beter bekend  als de ‘Very Inactive Page’.

Na deze eerste dag begonnen galeriehouders en bezoekers met een speciale VIP pas te klagen dat ze hun geld terug wilden of in ieder geval een gedeelte ervan. Gelukkig waren bijna alle technische mankementen op dag 2 van de beurs verholpen, enkel de chatfunctie bleef uitgeschakeld.

Hoewel er op een gewone beurs waarschijnlijk meer werken worden verkocht, was het een bescheiden succes. Met meer dan 40.000 geregistreerde bezoekers uit  ruim 190 landen, kunnen we in elk geval stellen dat er over de algemene aandacht voor het evenement niet geklaagd mag worden. Dit zal dan ook de reden zijn dat er voor volgend jaar weer een VIP Art Fair gepland is.

Lees ook:Art Amsterdam gaat met de tijd mee
Lees ook:Kunst voor weinig op Affordable Art Fair
Lees ook:Kunst winnen op Open Art Fair
Lees ook:VIP in je pyjama
Lees ook:Kredietcrisis treft kunstwereld

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>