Museumplein Amsterdam in de ban van het Waterlicht

Het werk Waterlicht toont Amsterdam virtueel onder water CREDITS: Studio Roosegaarde

Het werk Waterlicht toont Amsterdam virtueel onder water CREDITS: Studio Roosegaarde

Vanavond om 22.00 uur wordt het Museumplein in Amsterdam voor de tweede keer in het Waterlicht gezet. Waterlicht is een installatie van Studio Roosegaarde en zorgt er voor dat het plein drie avonden lang met behulp van blauwe lasers helblauw wordt verlicht. 

De installatie Waterlicht is met een speciaal doel naar Amsterdam gebracht door het Rijksmuseum. Het Rijksmuseum kocht immers onlangs het werk De Doorbraak van de Sint-Anthonisdijk bij Amsterdam van de schilder Jan Asselijn aan. Dit werk gaat over de strijd tegen het water en ook het werk Waterlicht van Daan Roosegaarde moet in dit licht bezien worden.

Studio Roosegaarde ontwikkelde het werk namelijk voor het Waterschap Rijn en IJssel. Het werd dan ook al eerder getoond in Westervoort. Volgens Roosegaarde toont Waterlicht hoe Nederland er uit zou zien zonder Delta- en andere waterwerken, zonder dijken en zonder zeewering. Waterlicht zorgt voor een virtuele overstroming, een virtuele vloed. Waterlicht bestaat dan ook uit golvende lijnen van licht, waarbij gebruik wordt gemaakt van de meest recente LED-technologie, software en projecties. Feitelijk toont Waterlicht de wereld zoals deze zou zijn zonder waterwerken. In het geval van Amsterdam zou dit betekenen dat de stad twee meter onder water zou liggen, de hoogte waarop het water zich zou bevinden in de stad zonder menselijke interventie.

De expositie wordt mede mogelijk gemaakt door ING, partner van het Rijksmuseum. Waterlicht kan niet alleen vandaag maar ook morgenavond nog gezien worden van 22.00 uur tot 0.00 uur op het Amsterdamse Museumplein. De toegang is gratis.

BRON: Persbericht Studio Roosegaarde

Lees ook:Fietsen op het pad van Van Gogh
Lees ook:Rainbow Station in Amsterdam in beeld
Lees ook:Daan Roosegaarde zet Centraal Station Amsterdam in het licht
Lees ook:Daan Roosegaarde gaat voor schone lucht
Lees ook:Daan Roosegaarde opent nieuw permanent kunstwerk op Schiphol

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>