Iris Schomaker – ‘Come to the Edge’

Iris Schomaker – Reading, 161 x 238 cm, watercolor and oil on paper, 2016

Reflex Gallery in Amsterdam presenteert tot en met 26 april de eerste Benelux-expositie van kunstschilder Iris Schomaker. De Duitse kunstenaar geniet internationale bekendheid met haar expressieve, grote aquarellen en olieverf werken op papier. In de schilderijen spelen abstracte figuren de hoofdrol. Voor de expositie ‘Come to the Edge’ is een gelijknamig boek uitgegeven met een essay van gevierd kunstcriticus Michael Wilson.

Tijdens de expositie is alleen nieuw werk te zien; variërend in grootte van 240×160 cm tot 40×30 cm. Elk schilderij is een pakkende close-up van één figuur; liggend, lezend, rustend, zittend, niets vermoedend van een kijker. ”Mijn interesse ligt in het privé moment”, aldus Schomaker over het thema in haar werk. Maar het is geen voyeurisme, in de letterlijke betekenis. “Het is meer een onverwachte, vluchtige blik. De figuren bieden geen contact. Hun gezichten zijn zonder uitdrukking.” 

De leegte en anonimiteit van het beeld nodigen de kijker uit voor een eigen inbreng. Daarnaast hebben de meer dan levensgrote werken een enorme aantrekkingskracht. In gedempte zwart- en grijstinten, met alleen een sluiter van olie in vervaagd aquamarijn of geel, is het kleurpalet van Schomaker onmiskenbaar monochroom. Enkele nieuwe werken zijn echter ook voorzien van krachtige accenten in cadmiumrood of kanariegeel. De personages zijn absoluut geen portretten. Voor de verschillende poses die ze schildert, verzamelt Schomaker beelden van onbekende mensen; foto’s en schetsen uit magazines die ze gebruikt voor tekeningen en verwerkt in haar schilderijen. De spanning tussen het tweedimensionale papier en de drie dimensies van haar figuren is inventief tot stand gekomen. Daarbij heeft Schomaker zich met name laten inspireren door klassieke Japanse en Chinese prenten en schilderijen en actuele grafische technieken.

Iris Schomaker (Stade, 1973) woont en werkt in Berlijn. Haar werk is te zien geweest op exposities in Amerika, Denemarken, Duitsland, Italië, Japan, Polen en Spanje. Daarnaast is het opgenomen in talrijke collecties van private en publieke verzamelaars.

Reflex Gallery is te vinden aan de Weteringschans 79 A in Amsterdam.

BRON: Persbericht Reflex Gallery via Moniseur PR

Lees ook:Reflex Gallery presenteert Joel Morrison
Lees ook:Sieraden van Iris Bodemer & Ute Eitzenhöfer bij CODA
Lees ook:Save the date: Amsterdam Drawing 2014
Lees ook:Groningen omarmt Iris van Herpen
Lees ook:Iris van Herpen in Centraal Museum Utrecht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>