Kabinet van een onderzoeker: Anne Geene

Anne Geene, Kroos, 2009-2010, Kleurenfoto CREDITS: Anne Geene, Noordbrabants Museum

Anne Geene, Kroos, 2009-2010, Kleurenfoto CREDITS: Anne Geene, Noordbrabants Museum

Van 31 januari tot en met 12 april 2015 toont Het Noordbrabants Museum werk van Anne Geene (Rijsbergen, 1983) in de presentatie: Kabinet van een onderzoeker. Anne Geene is gefascineerd door de overtuigingskracht van fotografie en toont dit in haar werken bij deze expositie.

In het verleden werd fotografie veel gebruikt als een objectief medium om de werkelijkheid vast te leggen. Ook vandaag de dag beschouwen veel mensen een foto nog als waar. Daarnaast verwondert Geene zich over de menselijke neiging om structuren aan te brengen en zaken te ordenen, dat volgens haar voortkomt uit de behoefte aan zekerheden. Anne Geene flirt met wetenschappelijke beeldtaal als tabellen en encyclopedieën: ze brengt ordeningen aan, meet wolken en grassprieten, ontleedt een klaverblaadje, verzamelt bladeren en ontdekt overeenkomsten en patronen. Maar vooral toont ze – met haast Boeddhistische aandacht voor detail en een gezonde dosis humor – hoe ongelooflijk mooi en boeiend de wereld om ons heen is.

Anne Geene wordt algemeen gezien als een veelbelovend talent. Ze won in 2014 de ING New Talent Award en werd genomineerd voor vele andere prijzen. In 2012 won ze de Harry Pennings Publieksprijs. Haar werk is opgenomen in de collectie van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam, ING-bank, Museum Van Bommel Van Dam in Venlo en het Van GoghHuis in Zundert. En ook heeft ze enkele publicaties op haar naam staan.

De expositie in Het Noordbrabants Museum is te zien tot en met 12 april. De expositie maakt deel uit van de serie Brabantse Nieuwe, waarbij talentvolle kunstenaars uit Noord-Brabant een podium krijgen voor hun kunst.

Lees ook:Design van eigen bodem
Lees ook:Google Doodle: Anne Ancher
Lees ook:Anne Frank in olieverf bij Madame Tussauds
Lees ook:Marjolein Bastin in Noordbrabants Museum
Lees ook:Anne van Eck portretteert Blijdorp-beer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>