Nog even: Jeff Wall in het Stedelijk Museum

Jeff Wall zaaloverzicht in het Stedelijk Museum FOTO: Gert Jan van Rooij, Stedelijk Museum

Jeff Wall zaaloverzicht in het Stedelijk Museum FOTO: Gert Jan van Rooij, Stedelijk Museum

Soms zijn er tentoonstellingen bij die je even laat liggen, om er later toch nog aandacht aan te besteden. Een reden? Die heb je vaak niet, het is er gewoon niet van gekomen om de tentoonstelling eerder te bezoeken. Zo’n tentoonstelling is die van Jeff Wall in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Wie nog geen plannen heeft, moet deze nu gaan maken, want deze expositie loopt nog maar tot en met 3 augustus!

Wie besluit de tentoonstelling te bezoeken, zal niet teleurgesteld worden. Te zien is een selectie werken van Wall vanaf 1996 tot 2013. Er worden zowel recente kleurenfoto’s als zwart-witwerken geetoond. Ook het nieuwe, nog niet eerder getoonde tweeluik Summer Afternoons wordt getoond. En laat het nu net zomer zijn, dus misschien was het uitstellen van een bezoek wel gewoon meant-to-be. De expositie van de Canadese Jeff Wall is de eerste grote fotografietentoonstelling in het Stedelijk Museum sinds de heropening.

Jeff Wall wordt vooral geprezen om zijn werk in de vorm van monumentale lichtbakken. Denk daarbij aan ingelijste kleurendia’s die van achteren worden aangelicht door tl-buizen en zo een prachtig schouwspel te bieden hebben. Met zijn techniek was hij één van de eerste kunstenaars die fotografie op dergelijke wijze presenteerde en op deze grote schaal neerzette. Wall maakt veel vaker gebruik van de lichtbak. De lichtbak an sich is natuurlijk afkomstig uit de reclamewereld, waar de bak gebruikt wordt als beelddrager. Wall gebruikt de lichtbak juist als podium voor figuratieve voorstellingen, straatscènes en interieurs, landschappen en stadsgezichten.

Thema’s in zijn werk zijn de relatie tussen mannen en vrouwen, de grenzen tussen stad en natuur, sociale kwesties zoals geweld en culturele miscommunicatie, nachtmerrieachtige of verleidelijke fantasieën en persoonlijke herinneringen, waarbij hij put uit eigen ervaring en herinneringen. Zijn werk kan dan ook gezien worden als een fotografische reconstructie van een situatie uit zijn leven.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling is er ook de publicatie Jeff Wall: Tableaux, Pictures, Photographs 1996-2013, vormgegeven door Martha Stutteregger. Het is een gezamenlijk uitgave van het Stedelijk Museum, het Kunsthaus Bregenz en het Louisiana Museum of Modern Art. De auteurs zijn Hripsimé Visser, Yilmaz Dziewior (Kunsthaus Bregenz) en Camiel van Winkel (kunsthistoricus, docent). De tentoonstelling van Jeff Wall is nog te zien tot en met 3 augustus.

Lees ook:Retrospectief Jeff Koons krijgt promotie via H&M
Lees ook:Jeff Koons in New York
Lees ook:Stedelijk Museum krijgt schenking Coosje van Bruggen en Claes Oldenburg
Lees ook:Art-Mob voor Kunsthaus Tacheles
Lees ook:De films van David Cronenberg on display in EYE

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>