Holland op zijn mooist

Jan Hendrik Weissenbruch, The Trekvliet, 1870, oil on canvas, 94.9 x 128.7 cm, Gemeentemuseum Den Haag.

Jan Hendrik Weissenbruch, The Trekvliet, 1870, oil on canvas, 94.9 x 128.7 cm, Gemeentemuseum Den Haag.

De expositie Holland op zijn mooist is al even te zien in het Gemeentemuseum Den Haag en het Dordrechts Museum, maar was nog niet eerder onder de aandacht gebracht op Kunst.blog.nl. En dat is niet terecht, want deze tentoonstelling heeft voor  met name de liefhebbers van de Haagse School heel wat te bieden. De hele zomer kunt u echter van deze tentoonstelling genieten!

In de beide musea gaat het over de Haagse School, maar daarbij wordt wel op een aparte manier, los van elkaar, ingespeeld op het thema. Het Dordrechts Museum en het Gemeentemuseum Den Haag hebben samen twee tentoonstellingen die naadloos op elkaar aansluiten  en samen het complete verhaal van de Haagse School vertellen. In Dordrecht gaat het daarbij over het begin van de Haagse School en in Den Haag wordt ingegaan op het vervolg van de Haagse School.

In Dordrecht worden maar liefst 100 topstukken getoond uit het ‘voorjaar van de Haagse School’. De Haagse School is sterk beïnvloed door de Romantiek en dit wordt in de tentoonstelling in het Dordrechts Museum ook duidelijk getoond. Jozef Israëls en Willem Roelofs, beiden gezien als de oervaders van de Hollandse School, lieten zich voor hun werk inspireren door de Romantiek en ook door de  schilders van Barbizon.

In Den Haag, in het Gemeentemuseum, zijn ook zo’n 100 topwerken te zien van meesters uit de Haagse School. In deze tentoonstelling worden verhalen verteld over de betekenis van en de veranderingen in het Hollandse landschap. De opkomst van de Haagse School hangt samen met de toenemende waardering van de natuur in eigen land. Dat uitte zich begin 20e eeuw in de oprichting van de Vereniging Natuurmonumenten, waar bij deze tentoonstelling intensief mee wordt samengewerkt.

De tentoonstelling Holland op zijn Mooist is in het Dordrechts Museum te zien tot en met 6 september en in het Gemeentemuseum Den Haag tot en met 30 augustus.

BRONNEN: Gemeentemuseum Den Haag en Dordrechts Museum

Lees ook:De herontdekking van de Gebroeders Verveer
Lees ook:Dordrechts Museum verwelkomt 100.000e bezoeker bij Willem II-Kunstkoning
Lees ook:Willem Maris in Gemeentemuseum Den Haag
Lees ook:Publiek kiest top-10 werken in Dordrechts Museum
Lees ook:Gemeentemuseum Den Haag: Zes eeuwen kunst onder één dak

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>