Van Gogh & Co in het Kröller-Müller

Bijzondere werken van Van Gogh en vele andere meesters CREDITS: Kröller-Müller Museum

Bijzondere werken van Van Gogh en vele andere meesters CREDITS: Kröller-Müller Museum

In het Van Goghjaar 2015, met als thema ‘125 jaar inspiratie’, presenteert het Kröller-Müller Museum de tentoonstelling Van Gogh & Co. Dwars door de collectie. Stillevens, natuurmotieven, stadsgezichten en de menselijke figuur van Vincent van Gogh worden vergeleken met werken van voorgangers, tijdgenoten en navolgers met dezelfde genres.

De expositie start 25 april en loopt tot en met 27 september dit jaar. Er zijn meer dan vijftig schilderijen en tekeningen van Van Gogh te zien en een gelijk aantal werken van andere kunstenaars zoals François Bonvin, Jan Toorop, Henri Fantin-Latour, Jean-Baptiste-Camille Corot, Paul Cézanne, Adolphe Monticelli en Bart van der Leck.

De eerste schilderijen die Vincent maakte zijn stillevens en hij bleef zijn hele schildersloopbaan met dit onderwerp bezig. Stillevens uit Van Goghs Nederlandse en Franse periode zijn te zien samen met werken van onder anderen François Bonvin en Théodore Ribot. Van Goghs Stilleven met baardmankruik vertoont bijvoorbeeld een opvallende gelijkenis met Bonvins Nature morte: pots et chapeaux uit dezelfde periode. De bloemstillevens die Van Gogh na zijn aankomst in Parijs schilderde worden vergeleken met de werken van onder anderen Henri Fantin-Latour, die erg succesvol was als schilder van bloemstukken.

Gelijktijdig met de tentoonstelling Van Gogh & Co. Dwars door de collectie is er in het museum ook een kleinere presentatie te zien met een eerbetoon aan Van Gogh. De presentatie omvat onder andere een door Joseph Mendes da Costa gemaakt beeld van Van Gogh en een gepassioneerde hommage aan de kunstenaar door Vilmos Huszár. Verder wordt een serie posters getoond die in 1990 ontstond ter herinnering aan Van Goghs sterfdag, toen precies honderd jaar geleden. Op deze posters prijkt werk van verschillende kunstenaars, zoals Roy Lichtenstein, Giuseppe Penone en Mario Merz, waarin hun bewondering voor Van Gogh tot uiting komt.

BRON: Persbericht Kröller-Müller Museum

Lees ook:Carice van Houten maakt Kröller-Müller-tentoonstelling voor DWDD Pop-Up Museum
Lees ook:De vroege Van Gogh in het Kröller-Müller
Lees ook:Van Gogh Beeldconcert van Lavinia Meijer in Kröller-Müller Museum
Lees ook:herman de vries in het Kröller-Müller
Lees ook:Van Gogh-filmdagen, Arnhem en Ede hebben ze!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>