Body Art, de kunst van lichaamsversiering

Poster Body Art CREDITS: Tropenmuseum

Poster Body Art CREDITS: Tropenmuseum

Lichaamsversieringen als tatoeages, piercings en make-up zijn dagelijks te zien in ons straatbeeld. Het lichaam en met name de huid dient als een canvas om onszelf vorm te geven, te transformeren en om te laten zien wie wij zijn. Het is een belangrijk uitdrukkingsmiddel van de identiteit. Het Tropenmuseum zet met Body Art een tentoonstelling neer over lichaamsversieringen in de breedste zin van het woord: van make-up en tatoeages tot onderhuidse implantaten en chirurgische veranderingen.

Met deze expositie gaat het Tropenmuseum dwars door de tijd en culturen heen. De vraag die hierbij centraal staat: waarom passen mensen hun lichaam aan? Nog niet eerder was er in Nederland een tentoonstelling te zien over lichaamsversieringen in de volle breedte waarbij de waaromvraag centraal staat. De tentoonstelling Body Art in het Tropenmuseum neemt de bezoeker mee langs zes mogelijke antwoorden op de ‘waarom’-vraag. Hedendaags werk van de wereldberoemde kunstenares ORLAN en foto’s van Krijn van Noordwijk worden afgewisseld met persoonlijke verhalen en topstukken uit eigen collectie en uit die van onder meer het MAS in Antwerpen en het Museum der Kulturen in Basel.

Naast de sociaal geaccepteerde tatoeages, piercings en make-up zijn er meer vormen van lichaamsversieringen: opzettelijk aangebrachte littekens, brandmerken, implantaten of silhouetveranderingen. Waar mensen met lichaamsversieringen doorgaans al snel in hokjes worden geplaatst biedt het Tropenmuseum een open blik. De tentoonstelling Body Art laat zien dat ieder versierd mens, hoe extreem ook, daarmee uiting geeft aan zijn of haar identiteit. En die behoefte zit onder ieders huid.

De tentoonstelling Body Art is te zien tot en met 30 augustus in het Tropenmuseum in Amsterdam.

BRON: Persbericht Tropenmuseum

Lees ook:Het MAS viert feest
Lees ook:Facebook censureert Borstkanker Bodypainting Project
Lees ook:Foam en Van Loon gaan voor Foam in Van Loon IV
Lees ook:Jasper Krabbé en zijn vondsten uit het Tropenmuseum
Lees ook:De Echo van Gabrielle Meijer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>